Skladatel Alois Piňos

Skladatel Alois Piňos | foto: www.musica.cz

Zemřel významný brněnský skladatel Alois Piňos

  • 0
Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v Brně hudební skladatel Alois Piňos. Zanedlouho by oslavil 83. narozeniny. Piňos byl jednou z klíčových osobností takzvané české nové hudby 60. let.

O skladatelově smrti informoval předseda Společnosti pro elektroakustickou hudbu Rudolf Růžička, zprávu potvrdila i Alena Horáková z děkanátu Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU).

"Skladatel zemřel již 19. září. Pohřeb se koná 26. září ve 12:00 v chrámu svatého Michala v Brně," uvedl Růžička.

Piňos se narodil 2. října 1925 ve Vyškově a většinu tvůrčího života spojil s Brnem. "Jeho skladatelské, teoretické, publicistické, učitelské a organizátorské aktivity v soudobé české hudbě hrály a hrají důležitou úlohu," uvádí v životopisném hesle o Piňosovi odborný server Musica.cz.

Ačkoliv se Piňos věnoval celý život hudbě, původně vystudoval lesní inženýrství. Kompoziční znalosti získával nejprve soukromě, teprve poté na brněnské konzervatoři a vysoké škole. Od roku 1953 vyučoval na JAMU teoretické předměty a později také skladbu.

Podle kritiků zaujímá Piňos v kontextu české hudby výjimečné postavení. Vnášel do kompozice prvky systémového umění, logické principy, ale i humor.

Inspiraci hledal v elektronické hudbě, francouzské konkrétní tvorbě, Janáčkovi i Bartókovi. Je průkopníkem české elektroakustické hudby a týmové kompozice. Odborníci soudí, že jedním z hlavních rysů Piňosovy tvorby je absence depresivních a nostalgických nálad.

"Jeho kompoziční třídou na JAMU prošla řada významných hudebníků, například Miloš Štědroň, Petr Kofroň, Daniel Forró a Martin Dohnal. Má tak významný podíl na formování moderně orientované brněnské kompoziční školy," uvádí Musica.cz.

Piňos byl nositelem Ceny české kritiky za rok 1994, Ceny města Brna za celoživotní dílo a Janáčkovy zlaté medaile JAMU za tvůrčí a pedagogickou činnost.