Vít Pospíšil (druhý zleva) s Jiřím Procházkou u Krajského soudu v Brně....

Vít Pospíšil (druhý zleva) s Jiřím Procházkou u Krajského soudu v Brně. (14.12.2016) | foto: Marie Stránská, MAFRA

Nejvyšší žalobce nesouhlasí s trestem za spoutání v bunkru. Podal dovolání

  • 6
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch Víta Pospíšila, který ve vojenském bunkru u Olbramovic na Znojemsku připoutal řetězem svého známého a nechal jej napospas chladu. Zeman nesouhlasí se změněnou právní kvalifikací, díky které si má Pospíšil odpykat ve vězení jen 18 měsíců.

Původně čelil Pospíšil obžalobě z pokusu o vraždu. Krajský soud v Brně jej poslal na čtyři roky do vězení za zbavení osobní svobody. Vrchní soud v Olomouci ale čin překvalifikoval na mírněji postihované omezení osobní svobody (o rozhodnutí vrchního soudu jsme psali zde).

„Osobní svoboda poškozeného byla dotčena v takové míře a s takovou intenzitou, že úvaha o možnosti posoudit jednání obviněného pouze jako omezení osobní svobody je nepřiléhavá a neodpovídá povaze protiprávního jednání,“ napsal však Pavel Zeman v dovolání.

Šéf žalobců připomněl, že muž byl v bunkru sice uvězněný jen několik desítek minut, to však bylo pouze dílem náhody. Jeho volání o pomoc z bunkru uprostřed polí totiž zaslechli lidé, kteří mu pomohli.

Muž byl připoutaný k traverze

Incident se stal na konci října 2015. Podle obžaloby dvojice útočníků z přesně nezjištěných důvodů vylákala oběť před brněnskou prodejnu Bauhaus. Pod záminkou projížďky muže přiměli nasednout do auta.

Poté odjeli za obec Olbramovice, muže přivedli do vojenského bunkru umístěného v poli. Přes fyzický odpor jej připoutali řetězem k traverze ve zdi. Druhým koncem mu spoutali kotníky. Podle žalobce poté z místa odjeli a nechali ho tam s tím, že uvnitř zůstane tři dny. Muž byl nedostatečně oblečený a pachatelé mu sebrali mobilní telefon (podrobnosti zde).

Případ druhého obžalovaného Jiřího Procházky vrátil vrchní soud zpět k projednání krajskému soudu. Podle odvolacího senátu je důkazní materiál vůči Procházkovi slabý.

,