Vzácná želva pavoukovitá se v brněnské zoo vylíhla v přirozeném odchovu, jde o...

Vzácná želva pavoukovitá se v brněnské zoo vylíhla v přirozeném odchovu, jde o světový unikát. | foto: Zoo Brno

Vzácná želva se v brněnské zoo vylíhla bez inkubátoru, je to světový unikát

  • 0
Nevídané překvapení čekalo na chovatele v brněnské zoo. V expozici želv jich najednou napočítali o jednu více. Mezi stávajícími totiž na ně vykoukla i jedna malá, čerstvě narozená. Vůbec netušili, že tam bylo schované vajíčko.

Odchov severního poddruhu želvy pavoukovité pocházející z Madagaskaru, kterou brněnská zoo rozmnožuje jako jediná v Evropě, je složitý a dosud se odehrával jen v inkubátoru.

„Inkubace není vůbec jednoduchá, navíc v lidské péči se začal tento druh množit v porovnání s ostatními želvami relativně nedávno,“  uvedl kurátor chovu plazů Zoo Brno Petr Šrámek.

Podle něj se musí regulovat teplota, nejdříve snižovat a následně zvyšovat. „A upřímně, situace v teráriu neodpovídala ideálním podmínkám, kterými vejce prochází v inkubátoru,“ doplnil Šrámek.

Chovatelé tak nečekali, že by se tento druh želvy mohl vylíhnout přirozenou cestou. Po předchozích snůškách ani žádné další vejce nenašli. Přiznávají, že mohlo být zahrabané v substrátu. Neví však, jak dlouho.

„Něco podobného neevidují ani kolegové ve Spojených státech amerických, kde chovají nejvíc želv tohoto poddruhu. Ve Velké Británii napočítali jednotky takových případů, ale u jiných druhů. Je to opravdová rarita,“ vysvětlil Šrámek.

Poslední mládě je už šesté, které brněnská zoo odchovává, další dvě vejce mají v inkubátoru, takže brzy nejnovější přírůstek nejspíš doplní další.

V Evropě chovají severní poddruh želvy pavoukovité dvě zoo, jedna další je v Asii a patnáct v Severní Americe. Za poslední rok se v nich narodilo celkem devět mláďat, z toho dvě v Brně.

Mládě želvy pavoukovité, které se narodilo před dvěma lety v květnu