Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou už dlouho zapomenuté, teď mají podchody v Brně šanci znovu sloužit

  6:27
Jeden je zavřený, druhý už desítky let nevyužívaný, nyní se však brněnské průchody v Bystrci a Pisárkách objevují v nových plánech. Jiné se dočkají proražení dalším směrem.

Takřka neustále po něm proudí lidé, kteří někdy ve snaze stihnout přijíždějící tramvaj či autobus bezmyšlenkovitě vbíhají před projíždějící auta. Pěší přechod přes Odbojovou v ulici v brněnské Bystrci, který propojuje tramvajovou zastávku s dopravním terminálem Zoologická zahrada, je velmi rušným, až chaotickým místem.

Radní městské části mu chtějí dát větší řád, k čemuž by mohlo přispět i obnovení kdysi zrušeného podchodu pod silnicí.

„Chodci vstupují do vozovky často po jednom, čímž zdržují dopravu hlavně při ranní a odpolední špičce. Chceme tam proto umístit semafory, které by je na přechod pouštěly po dávkách,“ nastiňuje hlavní opatření místostarosta Bystrce pro dopravu Tomáš Jára (ODS).

Radní už schválili podání žádosti na magistrátní odbor dopravy, aby pomocí dopravního výzkumu zjistil intenzitu pěších a aut na přechodu. Jeho výsledky mají posloužit jako podpůrný argument pro zřízení semaforů.

Zároveň ovšem v Bystrci po úřednících chtějí prověření možnosti opětovného zprovoznění podchodu, jehož zrušení přitom před patnácti lety iniciovali jejich předchůdci na radnici. „Kvůli své bariérovosti přestal plnit účel a používal se spíš jako veřejné toalety,“ připomíná mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek s tím, že zrušení podchodu nastalo ve dvou etapách.

Nejprve v roce 1994 přišli chodci o možnost podejít koleje, protože byl zrušen výstup u tramvajové zastávky dál od přechodu, v roce 2007 pak dělníci zakryli železobetonovými deskami i zbývající vstupy na obou stranách silnice. Nosná konstrukce podchodu ovšem zůstala zachována kvůli plánovanému přivaděči k silnici I/73, dřív známé jako D43, jež má vést okolo nedaleké Brněnské přehrady.

V Bystrci se nicméně jednoznačně kloní k variantě se semafory, protože oživení podchodu by bylo technicky i finančně mnohem náročnější. „Navíc by bylo třeba jej přestavět na bezbariérový a zrušit úrovňový přechod, jinak by nebyl používán,“ upozorňuje Poňuchálek. Situaci také komplikuje fakt, že pozemek s východem u terminálu vlastní soukromník, který se tam snaží postavit dočasné stánky.

Přístup k novému areálu

Policisté ze specializovaného pracoviště dopravního inženýrství vidí jako nejbezpečnější způsob vedení chodců mimo silnici. „Tedy podchodem nebo lávkou,“ podotýká policejní mluvčí Petra Ledabylová s tím, že musí jít o bezbariérový přístup.

Ke zvýšení bezpečnosti za současného stavu je podle jejích kolegů nutné alespoň stavebně upravit ostrůvek v silnici tak, aby plnil svou funkci ochrany pro pěší. „Nyní má takzvaně sklopené obrubníky, které se používají například u okružních křižovatek, kde se počítá s pojížděním přes ně,“ líčí Ledabylová.

Podchod pod Pisáreckou ulicí v lokalitě Anthropos na rozdíl od toho pod Odbojovou stále existuje, namísto svého účelu však slouží jako útočiště bezdomovců. Lidé jím přestali chodit už před dlouhou dobou, v minulosti sloužil třeba pro přechod staré trati Masarykova okruhu, která tudy vedla. „Nedaleko v Novém Lískovci bydlím od roku 1983 a nepamatuji si, že by jej lidé minimálně od té doby využívali,“ poukazuje tamní dlouholetá starostka Jana Drápalová (Zelení).

Podchod zkrášlili studenti designu. Podepsali se na něm už i sprejeři

Představitelé města plánují podchodu vrátit jeho původní funkci v souvislosti s přestavbou bývalého vojenského areálu za parkem Anthropos na sportovně-rekreační lokalitu, do níž povede nový vjezd právě z Pisárecké nedaleko průchodu. V jeho blízkosti mají přibýt zastávky MHD.

„Pěší využijí existující podchod a nově navržený přechod, který poslouží i jako spojovací prvek ke zdravotnickému zařízení a hotelu Santander,“ sděluje Poňuchálek.

Tyto úpravy navrhuje momentálně připomínkovaná technická studie. Komfortnější cesty se mají dočkat i cyklisté využívající stezku podél řeky Svratky, kteří nyní musejí Pisáreckou překonávat přes vozovku. „Uvažujeme o subtilním nadjezdu třeba z monolitů či prefabrikátů. Šlo by o technicky a finančně vhodnější variantu než podjezd,“ oznamuje brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Zlepšováky na nádražích

Dvojici podchodů coby přístupů z nádražních budov na nástupiště využívají cestující v brněnských stanicích Královo Pole a Židenice. Zde železničáři v obou případech průchody prorazí i na druhou stranu, a to při slibovaných rekonstrukcích nádraží.

Podchod u brněnského nádraží zůstává opuštěný, jeho oprava se zpožďuje

U toho královopolského vytvoří pohodlnou cestu i s novou lávkou přes Ponávku pro obyvatele sousední Myslínovy ulice a okolí. Tento záměr už má i časový plán. „S ukončením rekonstrukce stanice Královo Pole počítáme v prosinci 2025, kdy by měla být hotová i lávka. Průchod z přednádražního prostoru do Myslínovy by mohl být lidem přístupný na přelomu let 2025 a 2026,“ hlásí mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Podstatně déle si počkají v Židenicích, vyražení nového průchodu coby součásti kompletní opravy stanice plánují železničáři provést až v horizontu deseti let. Aktuálně totiž jde o jednu z posledních etap přestavby celého železničního uzlu Brno, i když ji původně Správa železnic plánovala jako nultou se začátkem prací v příštím roce.

„Pro lokalitu bude prodloužení podchodu rozhodně velmi významné, protože lidé získají z nástupišť přímý přístup do areálu Nové Zbrojovky až pro dvacet tisíc lidí. Důležité bude i proto, že se do budoucna počítá s využitím vlaků pro rychlou příměstskou dopravu,“ oznamuje starosta Židenic Petr Kunc (dříve TOP 09).

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...