Václav Mencl

Václav Mencl | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Záleží na voličích, jestli dopadneme jako Řecko, řekl on-line Václav Mencl

  • 4
Mencl, který na kandidátce ODS nahradil Topolánka, chce jihu Moravy přinést více pracovních míst, podpořit vinaře, zemědělce a cestovní ruch. "Podmínky pro větší zaměstnanost chceme zlepšit také lepší dostupností po dálnicích, vlaky i letecky," řekl on-line čtenářům iDNES.

Zasadit se Mencl chce také o výstavbu diskutované dálnice na Vídeň. "Topolánkova vláda po složitých jednáních prosadila dohodu s Rakouskem o trase přes Mikulov. Rakušané budou v Mikulově v roce 2014 a to je limit i pro nás," uvedl politik a dodal, že příští rok by se mohlo začít stavět od Mikulova k Brnu.

"A nezapomínejme na další rozvoj Brna - jihomoravské lokomotivy v jeho směřování do špičky evropských center školství, vědy, výzkumu a navazujících moderních výrob," dodává.

on-line s václavem menclem

Odpovědi Václava Mencla najdete - ZDE

Poslanec Václav Mencl je profesí architekt. Jaký je jeho pohled na nové stavby v Brně? "Máme tu střídavě oblačno. Jsou tu vynikající stavby jako bazén na Kraví hoře, ocenění zaslouží palác Omega na náměstí Svobody a vyzvedl bych Vaňkovku, jak celkově, tak i halu, která slouží kultuře a má skvělou akustiku. Nepovedený Špalíček ukazuje, že by Brno mělo jít cestou veřejných soutěží.

Podle Mencla je při rozvoji Brna důležitá idea. "Často se tato věc zjednodušuje na otázku zavedení městského architekta. Víte, hlavní je, aby vedení radnice mělo jasnou představu, za kterou si půjde. Díky tomu je třeba Litomyšl tak nádherná," naznačil lídr krajské kandidátky ODS.

Václav Mencl prožil ve Sněmovně osm let. Jak vnímá iniciativu "Vyměňte politiky"? "Poctivě musím říct, že ve Sněmovně jsou tři skupiny lidí. Na očích jsou představitelé stran, kteří dělají vysokou politiku. Pak jsou tam lidé, kteří si to odpracovávají, a asi třicet těch, kteří se vezou. Někdy se bohužel zachovají nepatřičně, což je hodně vidět, a pak je k nim přirovnána celá Sněmovna. Pracovití kolegové jsou z nich nešťastní, protože jim kazí jméno," uznal Mencl.

Mencl se vyjadřuje i k tomu, zda mají mladí "přemluvit bábu"? "Mladí jsou expresivní (směje se). Taky mě v 60. letech za expresivní názory vyhodili z vysoké. Důležité je, aby se mladí cítili svobodní. Z toho, co mi říkají, mám pocit, že se jim svoboda trochu bere. V poslední době to byl případ studentských voleb či CzechTeku. Jedna strana nemluvila s novinami. Je to ohrožení svobody tisku, základní hodnoty požadované v roce 1989," řekl Mencl.

Radovan Novotný ze žabovřeské korupční kauzy řekl v exkluzivním rozhovoru pro MF DNES, že za celým případem stojí někdo z ODS. "Měl někoho jmenovat, být konkrétní. My jsme se s tím rázně vyrovnali. Čekáme se zájmem na výsledek soudu. Ale odmítám, aby do toho byla ODS vtahována. Jejich vyloučení bylo správné. Politická strana musí reagovat," ohradil se Mencl (čtěte více).