Většina lidí v Brně chodí po ulicích v rouškách, někteří jsou ovšem laxnější.

Většina lidí v Brně chodí po ulicích v rouškách, někteří jsou ovšem laxnější. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Obce na jižní Moravě už zakázaly vycházení bez roušek, přidalo se i Brno

  • 46
První obce na jižní Moravě už ve středu kvůli pandemii koronaviru vyhlásily zákaz pohybovat se venku bez roušek. Podle starostů Hlohovce a Mikulova na Břeclavsku je to nutná reakce na množství lidí, kteří aktuální stav ignorují. Od půlnoci bude zákaz platit už plošně v celé republice, rozhodla vláda.

V Hlohovci s víc než tisícovkou obyvatel platí omezení od rána. Lidé nemohou vycházet ven bez ochrany úst a nosu.

„Musíme ochránit ty nejohroženější mezi námi. Po vesnici i v obchodě pořád lidé chodí bez roušek a jsou to zejména důchodci,“ uvedl starosta Jaroslav Hajda. Podle něj obec také doporučila lidem starším 70 let vůbec nevycházet, stejně jako to udělala v úterý vláda. 

Od desáté hodiny platí stejné omezení i v Mikulově, který má přes sedm tisíc obyvatel. Lidé si musí při pohybu na území města zakrýt ústa a nos respirátorem, rouškou, šálou, kapesníkem nebo jinou obdobnou ochrannou pomůckou sloužící k zamezení šíření koronarivu.

„Na dodržování tohoto krizového opatření bude dohlížet městská policie Mikulov. Opatření je s okamžitou platností,“ informoval starosta města Rostislav Koštial.

Jak se nařízení podaří vymáhat, je zatím těžké odhadnout.

„Nemáme v tom velkou zákonnou oporu, takže třeba pokutovat to nebude možné, ale budeme důrazně upozorňovat. A samozřejmě všichni obecní zaměstnanci mají roušky, takže jdeme i cestou pozitivní motivace,“ podotkl hlohovecký starosta Hajda.

Krajním řešením je podle něj spolupráce s policií, kterou může obec přivolat na pomoc.

Roušky nenosí hlavně důchodci, kuřáci je odkládají

Od dnešní půlnoci zákaz vstupu a pohybu lidí bez ochranných pomůcek na veřejně přístupných místech zavede také Brno.

O něco později přijala stejné nařízení pro celou republiku rovněž vláda, zákaz vycházení bez roušek začne platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.

Brňané se den ode dne v nošení roušek zlepšují. Přesto však stále platí, že ti nejohroženější, tedy důchodci, jsou nejméně zodpovědnou skupinou. Ve středu dopoledne bez roušek vyrazila do ulici zhruba pětina. Na upozornění většinou reagují podrážděně.

„Hleď si svého, co ti je po tom,“ obořila se na redaktora MF DNES starší dáma venčící psa na Obilním trhu v centru města.

Bezohlední jsou také kuřáci. Ti sice roušky mají, ale ze zřejmých důvodů je odkládají. Někteří lidí si zase nasazují ústenky jen v okamžicích, kdy vstupují do vozů městské hromadné dopravy, kde je ochrana obličeje povinná.

Nařízení starosty o nošení roušek bude od odpoledne platit také ve Vyškově, postupně se přídávaly i další menší města a obce.

Hromadnou dopravou stále jezdí i lidé bez roušky: