Protestní pochod učitelů a studentů, kterým se nelíbí současné poměry na

Protestní pochod učitelů a studentů, kterým se nelíbí současné poměry na střední vinařské škole ve Valticích. | foto: ČTK

Běž domů, Ivano! Učitelé i studenti vinařství žádají odchod ředitelky

  • 9
Na valtické střední vinařské škole, která je jediná svého druhu v republice, to vře. Část tamních učitelů kritizuje ředitelku Ivanu Machovcovou. Před nedávným konkurzem komisi předali otevřený dopis, ve kterém shrnuli, jak špatně školu vedla. Ve středu proti staronové šéfce uspořádali dokonce protest.

MF DNES před časem upozornila, že valtická škola byla jedna z těch, kde kraj při výběrovém řízení na ředitele pochybil. Komise, která měla ředitele vybírat, nebyla jmenována předepsaných třicet dnů napřed.

"To ale není jediné pochybení, kterého se kraj dopustil. Jsme přesvědčení, že je střetem zájmů, že ředitelka školy Ivana Machovcová je manželkou ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce. Předsedou dozorčí rady fondu je přitom hejtman Hašek, který předsedal i výběrové komisi," stěžovala si organizátorka protestu, učitelka Petra Černínová.

Střet zájmů ale ředitelka popírá. "Je to směšné, měli by si nastudovat, čím se zabývá Vinařský fond. A hejtman je zástupcem zřizovatele, tedy kraje, ten je přeci ve výběrové komisi vždycky," reagovala Machovcová.

Podobně se proti nařčení ohradil i Michal Hašek (ČSSD). "Žádný střet zájmů se nekoná, je to jen zbožné přání odpůrců ředitelky. Předsedou komise mě jmenovala rada kraje. Komise pak posuzovala koncepci paní Machovcové, ne její rodinné příslušníky," uvedl Hašek.

Je tu strašná atmosféra, shodnou se obě strany

Podle jedenácti vesměs mladších učitelů, kteří se postavili proti ředitelce, vede Machovcová školu špatně. "U letošních státních maturit propadlo 60 procent studentů. Těch, co maturovalo z matematiky, dokonce osmdesát procent," argumentovala Černínová.

Spolu s dalšími učiteli po skončení výběrového řízení sepsala požadavky, za kterých jsou ochotní ředitelku ve funkci podpořit. Chtěli třeba, aby ředitelka zakázala nadobro kouření ve škole nebo umožnila pedagogům se dovzdělávat.

Některé body ale podle Machovcové zavánějí vyhrožováním. "Chtějí po mně pracovní smlouvy na dobu neurčitou a záruku, že mohou být ve škole jen v době, kdy vyučují. Zradikalizovali žáky a je tu strašná atmosféra," říká ředitelka.

Podle Černínové učitelé chtějí smlouvy na neurčito proto, aby mohli připravovat dlouhodobější projekty. "A volný čas chceme využít k přípravě doma, vybavení kabinetů je totiž mizerné," doplnila učitelka.

Že se na vinařské škole teď špatně studuje, tvrdí i oslovení žáci. Řada z nich sepsala proti ředitelce vlastní dopis. "Má své oblíbence, těm prochází všechno, vysoké absence i špatné výsledky. Většina z nás stojí za učiteli, chceme opakování konkurzu," řekl jeden ze studentů.