Muž týral deset dětí v bytě ve Václavské ulici po dobu pěti let.

Muž týral deset dětí v bytě ve Václavské ulici po dobu pěti let. | foto: Profimedia.cz

Otec dostal šest let za týrání deseti dětí, jednomu rozbil hlavu lahví

  • 7
Za týrání deseti dětí a jejich matky si muž z Brna s konečnou platností odpyká šest let ve vězení. Nejvyšší soud jeho dovolání v pondělí odmítl jako zjevně neopodstatněné. Muž dětem nadával a téměř denně je bil. Jednomu synovi například rozbil hlavu pivní lahví, druhého zranil kovovou tyčí.

Jednotlivé scény se odehrávaly v letech 2006 až 2011 v bytě v brněnské Václavské ulici. Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga si pachatel počínal brutálním způsobem.

Terčem násilí byla také matka dětí, kterou její druh týral psychicky i fyzicky. V srpnu 2011 jí například kopancem vyrazil všechny přední dolní zuby, jindy ji polil vroucí kávou. Musela také snášet potupné zákazy či příkazy.

Městský soud v Brně muže nejprve poslal na dva roky do vězení. Krajský soud trest zpřísnil na šest let ve věznici s ostrahou. Muž v dovolání neúspěšně zpochybňoval důkazy, stejně jako výši uloženého trestu.

Nejvyšší soud ale důvod k zásahu nenašel. Soudy prý správně hodnotily důkazy, rozhodnutí o vině pak řádně odůvodnily. "Uložený trest rovněž není nepřiměřený a odpovídá výměře podle trestního zákoníku," uvedl mluvčí Knötig.