Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za podomní prodej bude v Hodoníně hrozit pokuta

  • 1
Na větší soukromí doma i na ulici se mohou těšit obyvatelé Hodonína. Od 6. dubna se totiž začnou všichni pojišťováci a prodavači hrnců městu vyhýbat obloukem. Za porušení Tržního řádu, který podomní a pochůzkový prodej ve městě zakazuje, jim totiž hrozí pokuta až třicet tisíc korun.

"Lidé jsou důvěřiví a podomní obchodníci, nebo lidé, kteří se za ně vydávali, toho často zneužívali," zdůvodnila novinku v Tržním řádu starostka Hodonína Milana Grauová (ODS).

V lepším případě uzavřeli místní nepříliš výhodnou smlouvu, v tom horším přišli o celé úspory a případem se musela zabývat policie.

"Vybírají si převážně starší občany, kteří se stávají nejsnadnější obětí. Dají se snáze přemluvit k nákupu nebo i okrást," popsal hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Nové nařízení by podle něho mohlo některým případům zamezit.

Konec obtěžování na ulicích

Šestého dubna odzvoní kromě podomních obchodníků i těm v ulicích. "Pochůzkový prodej lidi na ulicích obtěžoval, zdržoval a lidé uzavírali smlouvy ve spěchu," vysvětlil vedoucí obecního živnostenského úřadu v Hodoníně Marek Šimek.

Prodejci využívali špatného počasí, lidé si smlouvu často nemohli přečíst celou a podepisovali tak něco, co by za jiných okolností nikdy nepodepsali.

Dodržování nového zákazu bude v Hodoníně kontrolovat městská policie a obecní živnostenský úřad. S žádnými výjimkami se podle Šimka zatím nepočítá.

Jedinými prodejci, se kterými se tak hodonínští v ulicích a u domovních dveří setkají, budou ti charitativní.