Wannieck Gallery v Brně

Wannieck Gallery v Brně | foto: Wannieck Gallery

Wannieck Gallery nevyhodíme hned, ale už jí nevěříme, vzkazuje Brno

  • 2
Skončí uznávaná galerie moderního umění Wannieck Gallery, nebo jí Brno obnoví nájemní smlouvu? O tom se zřejmě rozhodne už v úterý. Mecenáš a provozovatel galerie Miroslav Lekeš se totiž sejde s představiteli městské akciové společnosti Jižní centrum, která minulý týden instituci vypověděla nájemní smlouvu kvůli nepravidelnému placení nájmu.

"Kvůli vědomému porušování smlouvy nemáme zájem s nájemcem dále spolupracovat. Jsme ale ochotni nabídnout mu nájemní smlouvu na dobu určitou za účelem dokončení započatých akcí," uvedla předsedkyně představenstva Jižního centra a zastupitelka Brna Naděžda Křemečková (ČSSD).

Galerie by se v případě takové krátkodobé nájemní smlouvy nemusela vystěhovat už za pár dní. Její budoucnost by ovšem zůstala nejistá.

Právě to ovšem popudilo umělce i milovníky umění nejen z Česka, ale i zahraničí. "Volali mi desítky lidí, kteří se ptají, jak nám mohou pomoci," říká kurátor galerie a uznávaný sběratel moderního umění Richard Adam.

Protesty proti zavření galerie zaplnily také sociální sítě, kde se během víkendu objevila i petice. Tu jen za pondělí podepsalo tisíc lidí. Sama galerie také v pondělí večer spustila speciální webové stránky www.nerustegalerii.cz, kde informuje o aktuálním dění ohledně hrozícího konce.

"Nechtějí vás v Brně? My o vás stojíme"

A hlásí se také zájemci, kteří se chtějí galerie i její výjimečné sbírky moderního umění ujmout. "Nabízím asi pět set metrů čtverečních, a to za pětinu ceny, kterou nyní platí galerie v Brně," vzkázal například kastelán a majitel zámku v Letovicích Bohumil Vavříček.

Soukromá galerie fungující díky donátorovi Miroslavu Lekešovi se má po výpovědi z minulého týdne vystěhovat už na začátku března, přestože umělce a výstavy má sjednané i na dva roky dopředu.

Od minulého týdne například hostí retrospektivní výstavu malíře Tomáše Císařovského. Jeho malby a akvarely se v bývalé továrně u železničního nádraží doplňují s vybranými sochami a objekty Eriky Bornové, Císařovského partnerky. Jde o první výstavu, která díla obou umělců nabízí na jednom místě a v podobně reprezentativním rozsahu (více o této instalaci čtěte zde).