Dodavatel elektrické energie na jižní Moravě i v Brně

Dodavatel elektrické energie na jižní Moravě i v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Výzva Poškoďte E.ON nepoškodí energetické giganty, ale stát

  • 43
Zůstaňte půl hodiny bez elektřiny a protestujte proti její vysoké ceně, radí lidem po celé zemi řetězový e-mail, který mezi nimi koluje. V Břeclavi už jej dokonce neznámí lidé vytiskli a roznášejí je do poštovních schránek. Půlhodinový výpadek spotřebičů podle výzvy způsobí problémy dodavatelům elektřiny, společnostem ČEZ a E.ON.

"Nechejme běžet jen ty nejnutnější spotřebiče. Poseďme s rodinou při svíčkách. Tato chvíle může být velmi nepříjemná těm, kteří na elektrickém proudu vydělávají," stojí ve výzvě.

"ČEZu tím vzniknou poměrně velké technické komplikace a snad si uvědomí, že nemůže neustále bezostyšně zdražovat a my budeme jako ovce poslouchat a platit," vysvětluje průvodní e-mail.

Čtěte: ČEZ je noční můra, zpívá písničkář

Jenže je to přesně naopak. Lidé, kteří se k výzvě připojí, spíš dají elektrárenským gigantům vydělat. A zaplatí to sami daňoví poplatníci.

Akce gigantům neublíží

"Nepoškodí to v žádném případě nás, ale především společnost ČEPS, což je státní společnost, která je financovaná právě z daní nás všech," upozornil mluvčí E.ON Vladimír Vácha. ČEPS je firmou, kterou vlastní stát a která provozuje rozvodnou síť na území celé země.

"My jsme povinni zajistit spolehlivost soustavy. Pakliže je nějaký odběr, který se vypne, dojde k výkyvu a my jsme povinni to dorovnat," vysvětlila mluvčí ČEPS Pavla Mandátová.

"Dorovnat" znamená nakoupit takzvané podpůrné služby od výrobců elektřiny. "De facto to nakoupíme od společností, proti kterým je protest nasměrovaný," upozornila.

Autorství je anonymní

Kdo výzvu vyrobil a rozeslal, není jasné. K autorství se nehlásí ani lidé, kteří patří k největším kritikům energetických gigantů.

"Akce jde zcela mimo nás. Žádný faktický dopad mít nebude, je to spíše symbolika odporu," uvedl Petr Cibulka, předseda představenstva organizace Sponel, která bojuje proti vysokým cenám elektřiny v zemi. Sám se však hodlá k akci připojit. "My se připojíme a vypneme," řekl.

K autorství výzvy se nehlásí ani aktivista Jan Šinágl. "Když něco dělám, jsem pod tím podepsaný. Zprávu jsem pouze šířil a připojím se v neděli k ostatním, žárovky vypnu," řekl.

Šinágl si myslí, že akce nebude mít na distribuční síť žádný dopad. "Teoreticky si lze představit kolaps celé energetické sítě při absolutní účasti spotřebitelů. Citelný dopad by v tom případě zaznamenali právě běžní lidé, nikoliv nemravný ČEZ," potvrdil.

Bez jakéhokoliv dopadu na síť skončil i první protest, ke kterému lákala první e-mailová výzva, jež kolovala internetem na začátku letošního roku.

Výzva a hoax jdou ruku v ruce

Spolu se současnou verzí je zařazena dokonce v českém seznamu takzvaných hoaxů, podvodných řetězových e-mailů, které si mezi sebou lidé předávají a ve kterých jsou nepravdivé, lživé nebo podvodné informace.

Podle grafů společnosti ČEPS nedošlo první únorový den v době uvedené ve výzvě k žádnému výkyvu. Naopak - po začátku půlhodinového "výpadku" odběr stále stoupal.

"Nepředpokládáme, že by nás to nyní mělo nějak ohrozit nebo se nás dotknout," konstatovala Mandátová.