Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vysoká škola Karla Engliše zřejmě ztratí akreditaci, studenty bere dál

  • 34
Akreditační komise požaduje omezení akreditace pro všechny aktuálně vyučované obory na soukromé Vysoké škole Karla Engliše v Brně. Okolo té už se točilo několik afér a vystudovali ji i někteří vlivní politici. Pokud návrh komise potvrdí ministerstvo, škola nebude smět nabírat nové studenty. Zatím to však dělá.

Akreditační komise navrhla omezení akreditace Vysoké škole Karla Engliše (VŠKE) už v únoru. Soukromá škola se tehdy proti tomu odvolala, ve středu však komise potvrdila, že na svém postoji trvá. "Situace na této univerzitě se nezlepšila takovým způsobem, abychom mohli svůj verdikt změnit," uvedl tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka.

Problémy na škole se podle komise týkají struktury oborů a personálního zabezpečení všech čtyř oborů. Ty jsou zahrnuty do dvou bakalářských studijních programů - Ekonomika a management a Bezpečnostně právní studia.

Vedení školy, které rozhodnutí dostalo e-mailem, s názorem Akreditační komise nesouhlasí. "Komunikace komise je naprosto nestandardní a vydávání prohlášení bez adekvátního zdůvodnění považujeme za snahu poškodit dobré jméno VŠKE," prohlásil rektor Jiří Koleňák.

Vedení vysoké školy trvá na tom, že provedlo všechna dříve doporučená opatření a důvody k omezení přijímání studentů pominuly. Pokračuje tak v přijímání nových studentů. Termín pro podávání přihlášek tam shodou okolností vyprší v pátek.

"S ohledem na skutečnost, že vysoké škole nebylo žádným způsobem omezeno přijímání nových studentů, probíhá přijímací řízení v souladu se zákonem o vysokých školách a vnitřními předpisy vysoké školy,“ řekl Koleňák.

Problémy školy: Berkův gang a Onderkova diplomová práce

Vysoká škola Karla Engliše v Brně existuje od roku 1998. Na konci loňského roku školu s 30 zaměstnanci a řadou externích pedagogů navštěvovalo 669 studentů.

V minulosti byla okrajově zapletena do kauzy takzvaného Berkova gangu. Proces s bývalým ústeckým soudcem Jiřím Berkou a jeho údajnými společníky se vleče už více než deset let (jak to začalo, čtěte zde).

Berka podle obžaloby vyhlašoval konkurzy na vybrané společnosti, aniž měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku. Tehdejší prorektor VŠKE Vladislav Větrovec pak měl zprostředkovat úplatek, aby nebylo ohroženo zločinné spolčení. Podle obžaloby gang způsobil škody za stovky milionů korun (o kauze čtěte zde).

Na VŠKE získal bakalářský titul mimo jiných také brněnský primátor Roman Onderka. Jeho tehdejší diplomová práce byla přitom podle řady odborníků velmi nedostatečná a o místo nakonec kvůli této kauze přišel prorektor školy Jiří Gajdošík (čtěte zde).

,