Senior cestou z nákupu zabloudil, druhý den ho našli v 55 km vzdáleném městě

  • 58
Nejprve jel s autem v protisměru, následně zaparkoval na chodníku. Zmatené počínání pětaosmdesátiletého muže ve Vyškově upoutalo přes kamerový systém minulý čtvrtek ráno pozornost místních strážníků. Po jeho oslovení zjistili, že důchodce předchozí den v podvečer vyjel nakoupit do Uherského Hradiště, ale cestou zpět zabloudil.

Do obchodu v patnáct kilometrů vzdáleném Uherském Hradišti vyrazil penzista ze svého domu už předchozí den kolem 17. hodiny. „Na zpáteční cestě ovšem kvůli tmě a ztrátě orientace zabloudil a nemohl najít cestu domů,“ řekl k případu velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

Následovalo seniorovo zoufalé mnohahodinové putování, které skončilo až v téměř 55 kilometrů vzdáleném Vyškově. „Muž byl silně zmatený, neorientoval se v čase ani prostoru. Kvůli obavě o jeho zdraví kolegové na místo přivolali rychlou záchrannou službu,“ poznamenal velitel s tím, že dechová zkouška byla u řidiče negativní.

Role strážníků následně pokračovala v hledání kontaktu na příbuzného penzisty. „Podařilo se nám získat prostřednictvím obecního úřadu vesnice, kde má muž trvalé bydliště, kontakt na syna, kterého jsme o situaci informovali,“ dodal velitel Sedláček.

Právě syn zdravotně indisponovaného řidiče na Městský úřad Vyškov zaslal poděkování strážníkům za jejich lidský a profesionální přístup.

O podobném případu zmateného seniora informovali jihomoravští policisté předchozí den. V noci z pátku na sobotu vjel nedaleko brněnského obchodního centra Futurum devětaosmdesátiletý muž do dálničního protisměru. Možnému neštěstí pomohl zabránit svědek, který okamžitě zavolal policii a dané auto doprovázel až do jejího příjezdu. Senior si přitom celou dobu myslel, že jede po vedlejší silnici, která lemuje dálnici.