Policisté v kancelářském komplexu v Brně zadrželi muže, který zde vyhrožoval zbraní. | foto: Policie ČR

Muž v kancelářích hrozil zbraní, policie případ řeší jako obecné ohrožení

  • 5
Policisté od rána zasahovali v kancelářské budově v Holandské ulici v Brně kvůli muži, který zde vyhrožoval zbraní. Agresora zadrželi, z komplexu evakuovali dvě stovky lidí. Na místo dorazil i pyrotechnik kvůli zavazadlu, které muž zanechal v budově. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení.

Policisté k muži středního věku ozbrojenému střelnou zbraní vyrazili před osmou hodinou ráno. Co bylo motivem jeho jednání, objasní až další vyšetřování.

„Důležité je, že jej máme pod kontrolou. Nyní prohledáváme budovu a zjišťujeme, zda je bezpečná,“ informoval dopoledne policejní mluvčí David Chaloupka. Z komplexu bylo evakuováno přibližně 200 lidí.

Povolán byl také pyrotechnik, aby prohlédl zavazadlo zanechané mužem v budově. Zjistil, že není nijak nebezpečné.

„Zákrok hlídky se obešel bez zranění, střelná zbraň byla zajištěna, pachatel byl převezen do nemocnice k posouzení zdravotního stavu. To nějaký čas potrvá,“ uvedl Chaloupka.

Před 15. hodinou se provoz ve většině budovy vrátil do normálu, kriminalisté však stále prověřovali patro, v němž se zadržený muž pohyboval. Vzhledem k tomu, že na místě vypukl i menší požár, případ kvalifikovali jako obecné ohrožení.

U policejní akce asistovala šestice strážníků. „Naše hlídky působí ve venkovních prostorách. Zajišťují veřejný pořádek a především se starají o bezpečnost evakuovaných lidí. Ti byli zejména v první fázi rozrušení a někteří z nich mimo jiné neopatrně vstupovali na silnici,“ popsal mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Na místě byli také záchranáři, kteří sem vyslali velkokapacitní sanitku. „Nikdo z evakuovaných naši péči nevyžadoval,“ sdělila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Záchranáři prohlédli pouze zadrženého muže. „Po kontrole zdravotního stavu jsme jej převezli do zdravotnického zařízení. Nejednalo se o zranění,“ podotkla Bothová.

Hasiči se zabývali požárem, který zřejmě vznikl v menší místnosti 18. patra budovy a zlikvidoval jej samohasicí systém. Podle mluvčího Jaroslava Mikošky není jasné, zda požár souvisí s činem ozbrojeného muže. Škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na sto tisíc korun.

Holandskou ulici na jih od hlavního brněnského nádraží tvoří komplex kancelářských budov, v nichž pracují stovky lidí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz