Nová policejní jízdárna má i reproduktory, aby si koně zvykali na hluk

  • 1
Zmodernizovaný areál pro výcvik služebních koní dnes slavnostně otevřeli za přítomnosti ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) brněnští policisté v Medlánkách. V několika typech jízdáren budou policisté se zvířaty trénovat po celý rok.

Zmodernizovaný areál se nachází v městské části Medlánky na policejním oddělení služební hipologie. 

„Stavba probíhala necelý rok. Náklady činily 57,5 milionu korun, více než 31 milionů pokryla dotace Evropské unie,“ vypočítal ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Policisté ode dneška mohou s koňmi trénovat v zastřešené hale po celý rok. V areálu je i kruhová jízdárna a pohybovací zařízení určené především pro mladé koně.

„Krytá jízdárna má rozměry 65 na 26 metrů, umožní výcvik koní bez ohledu na klimatické podmínky. Rozměry 59 krát 44 metrů se pyšní jízdárna venkovní,“ upřesnil Libor Blažek, vedoucí služebního oddělení hipologie.

Hala je vybavena nejen světly, ale také reproduktory, které lze využít při výcviku koní, aby si zvykli na hluk.

Nejvíce peněz připadlo právě na tréninková prostranství, a to dohromady 40 milionů korun. Brněnští policisté se však dočkali i nového přepravního vybavení. 

„Více než čtrnáct milionů korun bylo investováno do speciálního nákladního přepravníku pro osádku a šest koní a do mikrobusu,“ dodal mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb s tím, že policisté získali i překážky pro výcvik a vybavení na úpravu povrchu. 

Některé z překážek poslouží i k tréninku policejních psů. „Díky této investici policisté získali důstojné zázemí a podmínky pro výcvik i výkon služby,“ uzavřel Tržil. 

Policie ČR má momentálně pouze tři hipologická oddělení, kromě Brna a Prahy ještě ve Zlíně, momentálně připravuje oddělení i v Liberci.

Celkově je ve službách policie 50 koní a 53 policejních jezdců, o zvířata pečuje 11 civilních zaměstnanců. Hipologické oddělení je v Brně od roku 1993, o tři roky později přesídlilo do výcvikového areálu v Medlánkách.