Výbuch ve vinařství vyšetřují jako obecné ohrožení, dům drží podpěry

  • 4
Výbuch, který ve středu otřásl vinařstvím v Perné na Břeclavsku, vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Odhad škody zvýšili na čtyři miliony korun.

Ranní výbuch v Perné a následný požár výrazně poškodily budovu zdejšího soukromého vinařství, u něhož hrozilo sesunutí části střechy. Na místě zasahovalo víc než třicet hasičů, kteří zůstali až do 15 hodin.

„Na místo byl povolán statik a dále síly a prostředky určené ke stabilizaci domu. Jednotky objekt pomocí výdřevy a dalšího vybavení zabezpečily,“ popsal mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Co bylo příčinou exploze, hasiči stále vyšetřují. Podle Venclovského to může trvat i měsíc.

Dům dnes prohledávali také policisté, kteří zahájil úkony trestního řízení pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Podle policejní mluvčí Kamily Haraštové je to standardní postup.

„Neodbornou manipulací mohlo být vystaveno nebezpečí více lidí,“ podotkla Haraštová bez bližších podrobností.

Podle místních se uvnitř domu nacházela palírna alkoholu. Tuto informaci mluvčí nepotvrdila, ani nevyvrátila. 

Škodu policisté nejprve vyčíslili na tři miliony korun, dnes ji zvýšili na čtyři miliony.

Při explozi byli zraněni dva muži, podle starosty Karla Studénky to byl majitel budovy a jeho syn. Mladší z mužů utrpěl popáleniny druhého stupně, starší na tom byl hůř a musel být uveden do umělého spánku.

Mluvčí fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích, kam záchranáři oba zraněné přivezli, sdělil, že není oprávněn sdělovat podrobnosti o jejich zdravotním stavu.