Lukáš U. ze Znojma o Vánocích v roce 2021 surově zavraždil svou matku, jejího...

Lukáš U. ze Znojma o Vánocích v roce 2021 surově zavraždil svou matku, jejího druha a také psa. Zaútočil nožem a sekerou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Sekyrou a nožem zabil matku, jejího druha i psa. Dostal 16 let vězení

  • 3
Krajský soud v Brně poslal na 16 let za mříže třiadvacetiletého Lukáše U., který loni krátce před Štědrým dnem ve Znojmě surově zabil matku, jejího druha i psa. Po odpykání trestu musí mladík do zabezpečovací detence, podle psychiatričky má těžkou poruchu osobnosti. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i odsouzený se vzdali práva na odvolání.

Na matku a jejího partnera zaútočil třiadvacetiletý muž sekerou a nožem. Nejprve zabil muže, pak matku. Dvojice se pravděpodobně před útokem dostala do vzájemného fyzického konfliktu. Útočník usmrtil také psa.

I kvůli tomu mu hrozilo 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest, protože podle obžaloby vraždu spáchal zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem.

Dnes se mladík v soudní síni k činu přiznal. Rovněž prohlásil, že se cítí vinen a soud jeho prohlášení viny uznal, nebylo tak nutné provádět zevrubné dokazování.

Soudkyně nakonec mladíka, který měl původně zájem na uzavření dohody o vině a trestu, poslala na šestnáct let za mříže. S dohodou totiž nesouhlasil žalobce, který zároveň navrhl pro pachatele zabezpečovací detenci, což soud rovněž akceptoval.

„Nejprve musí být vykonán trest odnětí svobody, poté následuje výkon ochranného opatření v podobě zabezpečovací detence,“ uvedla soudkyně Hana Kurfiřtová.

V posudku detenci doporučila také psychiatrička Milena Zimulová. U obžalovaného zjistila těžkou poruchu osobnosti, nemělo to však vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti v době činu.

„Netrpí žádnou z forenzního hlediska závažnou duševní poruchou,“ řekla Zimulová. Ochranná léčba podle ní - na rozdíl od detence - smysl nedává.

„Není tam co léčit, nemáme tablety, abychom změnili osobnost. Změní se, když bude obviněný aktivně sám spolupracovat s psychoterapeutem, o čemž bych vyslovila pochybnost,“ řekla Zimulová.

Sexuoložka zjistila sadismus, v minulosti mladík zabíjel a týral zvířata

Psychiatrička čerpala také z deníků a skicáků obžalovaného plných temných myšlenek a agresivních motivů. „Cítil jsem v sobě vztek a nechtěl jsem nikomu ubližovat. Do deníků jsem to mohl napsat a ulevilo se mi,“ řekl obžalovaný.

S mladíkem hovořila také psycholožka Beata Nour Mohammadi. V posudku uvedla, že je obžalovaný nadprůměrně inteligentní, ale emočně nestabilní, osobnostně nevyzrálý, narcismus se v něm střetává s pocity méněcennosti. Jednou z příčin útoku mohla být citová deprivace v dětství.

Sexuoložka Petra Sejbalová u něj zjistila sadismus s nekrofilními rysy, v minulosti zabíjel a týral zvířata, údajně desítky.

Ze čtené výpovědi mladšího bratra obžalovaného vyplynulo, že rodinné soužití bylo komplikované. Jejich matka i otčím prakticky denně pili alkohol a hádali se.

Obžalovaný, který nedokončil obchodní akademii a před vraždou pracoval jako ocelář-armaturář, se podle bratra už dříve dostával do rozepří s matkou i jejím druhem. K mladšímu bratrovi se však choval dobře, setkal se s ním v Brně den po činu, aby se rozloučil a dal mu všechny své peníze.

Policisté zadrželi útočníka krátce po činu a obvinili jej z vraždy. Od té doby byl stíhán vazebně.

,