Jižní Moravu už několik dní pustoší silné přívalové bouře. Ilustrační foto

Jižní Moravu už několik dní pustoší silné přívalové bouře. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Voda vytopila sklepení kostela, na Břeclavsku spadl podmáčený dům

  • 1
Popadané stromy, nánosy bahna a kamení na cestách i zatopený kostel, to je výsledek přívalových dešťů na jižní Moravě. Od sobotního rána hasiči zasahují na mnoha místech kraje. Z kostela v Miloticích na Hodonínsku museli hasiči odčerpat asi patnáct centimetrů vody.

Vody se zřejmě dostala do sklepních prostor kostela. "Vodu hasiči odčerpávali necelou půlhodinu," sdělil pouze sloužící operační důstojník hasičů.

"Zda má ranní událost souvislost s nočním deštěm na Hodonínsku nejsem schopen říct," odpověděl na otázku, jak se vůbec voda do kostela, který je v Miloticích na poměrně vyvýšeném místě, dostala.

K podobnému výjezdu do Zámecké ulice byli ale milotičtí hasiči povolaní také minulý víkend. Zda a jak spolu obě věci souvisejí, operační důstojník také nevysvětlil.

Vodu čerpali hasiči také ze zatopených míst v Šaraticích. "Následky přívalového deště na Brněnsku odstraňovali v sobotu dopoledne i v Nových Bránicích a nedalekých Dolních Kounicích," popsal důstojník hasičů (čtěte o počasí zde).

Slavkovští uklízeli nánosy bahna


V Moravském Krumlově hasiče zaměstnaly kameny z hradeb, které se sesuly na silnici. V Ivančicích v části Budkovice zase hasiči ráno likvidovali nánosy bahna. "Hlídali také rošt potoka, který se zanášel nečistotami a odpadky," doplnil starosta Ivančic Vojtěch Adam.

Na Břeclavsku spadl podmáčený dům

Nosná zeď staršího rodinného domu, která byla podmáčená po opakovaných lijácích, se zřítila v Novém Přerově na Břeclavsku.

"Hasiči tam byli už v pátek ráno, protože řešili lagunu, která od okolního světa odřízla obecní úřad i obyvatele bytů nad úřadem. Odčerpávali tam jezero na ploše zhruba 80 krát 100 metrů," popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Mezitím se v sousední ulici zřítila část podmáčeného domu. "Spadla zhruba čtyři metry široká nosná zeď staršího přízemního domku z větší části z nepálených cihel. Zbytky zbořené zdi hasiči rozebrali a vyklidili, zbývající části podmáčeného domu pak podepřeli dřevěnými trámy a deskami. Přivolaní pracovníci stavebního úřadu obyvatelům domu v poledne zakázali vstup. Podle závěru statika je dům po zřícení nosné zdi neobyvatelný. Hasiči proto okolí domu označili vymezovací páskou se zákazem vstupu," informoval Haid.

,