ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: České dráhy

Mezi Brnem a Břeclaví nejezdily vlaky, jedna souprava strhla trakční vedení

  • 4
Kvůli strženému trakčnímu vedení na trati z Brna do Břeclavi nejezdily dnes odpoledne mezi Šakvicemi a Zaječím vlaky. Technická závada se objevila před polednem, trvala více než tři hodiny.

Mezinárodní spoje Českých drah proto jezdily odklonem přes Olomouc a vynechávají Brno, zastavovaly v České Třebové a Břeclavi. Omezení měla trvat až do večerních hodin. Trať se však zprůjezdnila už před 15. hodinou. 

Rychlíky a osobní vlaky nahradily autobusy, podle webu Českých drah i společnosti Kordis JMK museli lidé počítat s výrazným zpožděním. Dálkové vlaky dopravce RegioJet čekaly na zprovoznění trati, odklonem nejely, řekl mluvčí Aleš Ondrůj.

Jak přesně ke stržení došlo, je podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše předmětem vyšetřování. „Trakční vedení je stržené, lokomotiva má poškozený sběrač. Zda byl nejdříve poškozený sběrač, nebo naopak vedení, musíme teprve zjistit. Vlak je potřeba odstavit, velmi hrubým odhadem bude omezení trvat do 15 hodin,“ sdělil v poledne Illiaš. 

České dráhy však původně odhadovaly, že omezení potrvají až do 20.15 hodin. „Na jedné koleji je poškozené trakční vedení, na sousední koleni je plánovaná výluka. Proto jsme museli nasadit náhradní autobusy,“ sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. 

Náhradní autobusy jezdily mezi Šakvicemi a Vranovicemi kyvadlově, zpoždění tedy narůstalo.

Odstavený vlak Vindobona jel z Prahy do Štýrského Hradce. Na místě hasiči dohlíželi na bezpečný odchod cestujících. Aktuálně na vyřešení problému pracují elektrikáři Správy železnic. 

Dálkové vlaky Českých drah do Rakouska a na Slovensko či v opačném směru jezdily odklonem mimo Brno. Lidé, kteří potřebovali jet do Brna nebo z Brna, museli využít ostatních dostupných spojů. 

Vlak Vindobona strhl trakční vedení mezi Šakvicemi a Zaječím na Břeclavsku.

Vlak Vindobona strhl trakční vedení mezi Šakvicemi a Zaječím na Břeclavsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,