Vládní export z Brna. Ve vládě zasedne až pět ministrů z jižní Moravy

  17:02
Už jen několik týdnů zbývá do chvíle, než se z brněnského univerzitního profesora a šéfa ODS Petra Fialy stane první muž české politiky. A kromě postu premiéra dodá jižní Morava do nové vlády i ministry spravedlnosti, zdravotnictví nebo životního prostředí.

Kromě premiéra Petra Fialy dodá jižní Morava do nové vlády i několik ministrů - Vlastimila Válka, Pavla Blažka, Annu Hubáčkovou a MIkuláše Beka. | foto: MAFRA

Petr Fiala bude po Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) teprve druhým premiérem v historii samostatné České republiky s jihomoravskými kořeny. A začíná být čím dál jasnější, že si s sebou do Strakovy akademie vezme i silný tým poskládaný ze svých „sousedů“ z kraje. A rozhodně se nejedná o resorty jen do počtu.

Z jihomoravských kandidátů na ministry má Fiala nejblíže k Pavlu Blažkovi, který se s velkou pravděpodobností vrátí na už dříve zastávaný post ministra spravedlnosti.

Právník v dresu ODS a vlivný politik nejen brněnské scény stál při Fialových začátcích a byl to právě on, kdo Fialu pobídl k tomu, aby se ucházel o post prvního muže občanských demokratů.

„Zajistit chod justice, dokončit nový trestní řád, a pokud možno výrazně se posunout v tvorbě nového občanského soudního řádu. To jsou asi ty nejpodstatnější výzvy, které před novým ministrem spravedlnosti leží,“ vyjmenoval Blažek, aniž by potvrdil, zda tyto úkoly čekají právě na něj coby nástupce Marie Benešové (za ANO).

Úspěšný „projekt Fiala“. Jak se z akademika stal kandidát na premiéra

V době pandemie nejčastěji skloňované ministerstvo zdravotnictví zřejmě převezme Vlastimil Válek. Rodák z brněnské Líšně a radiolog Fakultní nemocnice Brno dlouho nepatřil mezi výrazné poslance, teprve po několikaměsíčním vedení poslaneckého klubu TOP 09 a komentování řízení státu v covidové krizi se dostal do širšího povědomí.

Sám od voleb přiznává, že je jediným možným kandidátem na tento post. Ostatně podle informací MF DNES si ho do úřadu vybral budoucí premiér Fiala už před volbami, když dávali dohromady koalici SPOLU.

Podle politologa Michala Pinka z Masarykovy univerzity ale resort nikdy nepatřil mezi politicky zajímavá ministerstva. „V současné situaci je to spíše hodně problémová oblast. Petr Fiala a nový ministr ponesou za rozhodnutí společnou zodpovědnost,“ upozornil Pink.

Ostatně v křesle ministra zdravotnictví si nikdo nikdy dlouho nepohověl. Žádný z ministrů od vzniku České republiky totiž na postu nevydržel celé volební období. A pověstná židle se začala houpat i pod Válkem, a to ještě dříve, než do ní vůbec usedl. Kritika se na něj snesla třeba za názory na znovuzavedení lockdownů, které koalice SPOLU před volbami odmítala.

Hladík odmítl, nabídku tak dostala Hubáčková

Zastoupení v budoucí vládě budou mít i jihomoravští lidovci, a to v podobě ministra pro životní prostředí. Nejčastěji v posledních dnech padalo jméno místopředsedy strany a náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka. 

Ten společně se senátorkou Annou Hubáčkovou, která za lidovce kandidovala na Hodonínsku, vypracovával předvolební program koalice SPOLU právě v oblasti životního prostředí.

Jenže před pár dny funkci veřejně odmítl kvůli rodině i závazkům, jež cítí vůči Brnu. „Moje rozhodnutí není nové. S ministrem nebo ministryní budu v úzkém kontaktu i proto, že dál zůstávám šéfem expertního týmu KDU-ČSL v oblasti životního prostředí,“ poznamenal Hladík.

Politolog Pink soudí, že velký názorový přemet už u brněnského komunálního politika nenastane. „O pozici ministra zájem nemá, jinak by ji vzal. Přemlouvání nebude u představitelů KDU-ČSL důležitá vlastnost,“ míní Pink.

A tak se zrak upírá právě k senátorce Hubáčkové, která se stala jednou z hlavních tváří odporu proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. 

„Ty problémy jsou jasné a stojí před námi všemi. Klimatické změny, sucho, voda, odpady. Výzvou pro budoucího ministra, nebo ministryni je, jak naladí celou zemi na jejich řešení a jaké připraví podmínky pro vyjednávání o tom, co nám přináší Evropská unie se svým Green Dealem,“ uvědomuje si Hubáčková.

Koncem minulého týdne potvrdila, že od vedení lidovců dostala na post nabídku. „Beru to jako velkou zodpovědnost. Nebojím se toho. Mám děti dospělé. Stanovisko manžela bylo pozitivní, byl více nadšený než já,“ prohlásila.

Ještě předtím však přiznala, že ji odmítavá Hladíkova reakce zaskočila. Protože to byl právě on, kdo si ji k práci na předvolebním programu přizval.

„Osobně žádného jiného kandidáta nevidím a předpokládám, že podobně jako v předchozích vládách bude za lidovce ministrem politik, nejlépe poslanec nebo senátor, nikoli ředitel podniku z oblasti chemického průmyslu,“ naráží Pink na dosluhujícího ministra Richarda Brabce (ANO).

Jako o kandidátovi na ministra zemědělství se mluví také o lidovci Zdeňku Nekulovi, který vedl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Nyní je starostou Těšetic na Znojemsku.

Evropské záležitosti může řešit bývalý rektor

A ještě jeden Jihomoravan má ministerské křeslo na dosah. Na šéfa resortu pro evropské záležitosti, které vítězné koalice chtějí zřídit i vzhledem k blížícímu se českému předsednictví Evropské unii, aspiruje někdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, senátor za Starosty a nezávislé (STAN).

„Jsem jedním z kandidátů v rámci STAN. Proces výběru ale není uzavřený, rozhodnout by měl tento týden celostátní výbor hnutí,“ informoval Bek. S úřednickým srdcem Evropské unie každopádně udržuje kontakt. 

MF DNES ho zastihla před odletem z Bruselu. O resortu pro evropské záležitosti se vedou debaty, zda jej zřídit trvale, nebo jen na kratší období. Sám Bek považuje za legitimní, aby post fungoval po celé volební období. „V řadě zemí už to tak mají. Záleží na nastavení pravomocí, rolí a reálného obsahu úřadu,“ poznamenal.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

V opilosti jsem odhodil cigaretu na smetí, tvrdí souzený o vzniku požáru

28. března 2024  13:01

Patnáct až dvacet let vězení hrozí osmatřicetiletému muži z Polska za dvojnásobný pokus o vraždu...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

Za nejdražší lístky další rozčarování. Kometa má hodně pomalých bruslařů, říká Duda

28. března 2024  10:13

Jenom jednou za patnáct let od návratu do extraligy se hokejistům Komety Brno podařilo v základní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...