Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drogy nebo zemědělství. Ve vládních službách se uchytily jihomoravské tváře

  6:11
Brousil si zuby na křeslo ministra zemědělství, ale dostatečnou podporu u voličů nenašel a do Sněmovny se ani nedostal. Přesto Radek Holomčík (Piráti) od začátku února do sídla zemědělského resortu pravidelně dochází. Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) si jej vybral coby politického náměstka.

Jindřich Vobořil se vrací do funkce národního protidrogového koordinátora. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Není jediným, kdo sice vstupenku mezi poslance nezískal, ale už čtyři měsíce po volbách sedí na „teplém místečku“ zřízeném členem vlády. MF DNES zmapovala, kde všude mohou voliči natrefit na jména z jihomoravských kandidátek a další krajské politiky.

„Rozhodně jsem si místo náměstka nevydupával, byť mě zemědělská politika velmi baví a vidím v ní velký smysl. Tři měsíce jsem byl doma s dcerami a žil jsem dlouho v tom, že se od ledna vrátím k civilnímu zaměstnání,“ tvrdí Holomčík. 

Sám přitom ještě po volebním debaklu, kdy se ani coby jednička jihomoravské „pirátostarostovské“ kandidátky do Sněmovny nedostal, prohlašoval, že nastoupí na rodičovskou dovolenou. Jenže pak přišlo laso od lidoveckého ministra.

Na rozdíl od minulého volebního období, kdy byl řadovým opozičním poslancem, si vyzkouší i jednání v roli ministrova zástupce. „Zastupuji například pana ministra na jednání vlády, když je pracovně v zahraničí,“ dává příklad nový náměstek.

Radek Holomčík

Přesný rozvrh nebo náplň práce zatím určené nemá, s Nekulou o tom bude teprve jednat.

„Já i pan ministr jsme byli nemocní, kvůli tomu se i moje jmenování zpozdilo. Zatím to vypadá tak, že budu mít na starosti věci, které jdou napříč resorty, například problémy společné s ministerstvem životního prostředí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu. Konkrétnosti potřebujeme ještě upřesnit,“ dodává Holomčík.

Z ministra náměstkem. Plagu si vláda chválí

Na podobně viditelné pozici zůstává i Robert Plaga, exministr školství, mládeže a tělovýchovy za ANO. Na tomtéž resortu se vrátil k práci ministrova náměstka. Tu už zastával pod dřívějšími ministry z řad sociální demokracie Kateřinou Valachovou a Stanislavem Štechem, tentokrát dělá Plaga pravou ruku Petru Gazdíkovi (STAN). Gazdík jej nedávno pověřil i vedením Mendelovy univerzity v Brně, poté co nově zvolený rektor Vojtěch Adam rezignoval.

Ostatně to, že by se rád do nižších funkcí na „svém“ ministerstvu zase vrátil, avizoval Plaga už před loňskými volbami, v nichž kandidovat ani neplánoval. „Rád bych pokračoval v odborné práci,“ reagoval v pořadu Rozstřel na iDNES.cz v dubnu Plaga. 

Právě v té době se spekulovalo, že Plagu tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) z funkce odvolá. Plaga však měl podporu odborné pedagogické veřejnosti i týmu úředníků na ministerstvu.

Robert Plaga

Dobré vztahy měl i s tehdejší sněmovní opozicí, pro niž nakonec v práci politického náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum pokračuje. A to nejen na základě služebního zákona, díky němuž by na návrat měl právo. 

„Odcházející ministr Robert Plaga patřil k výjimkám z předcházející vlády, pravidelně konzultoval věci s opozicí, informoval nás o svých krocích a vedl dialog, tedy věřím, že zde bude určitá kontinuita,“ řekl v polovině prosince premiér Petr Fiala (ODS), když do úřadu uváděl nového ministra školství Gazdíka. Nově jmenovaný ministr při té příležitosti potvrdil, že Plaga bude v jeho týmu.

Vobořil se vrací k protidrogové politice

Další laso přišlo od vládnoucí ODS. Mluvčí Fialova kabinetu Václav Smolka minulý týden oznámil, že Jindřich Vobořil (ODS), jenž na jižní Moravě loni doplnil na spodních příčkách kandidátku SPOLU, se vrací do funkce národního protidrogového koordinátora.

Důvodem odvolání dosavadní koordinátorky Jarmily Vedralové je podle Smolky změna přístupu vlády k protidrogové politice. Vobořil v reakci uvedl, že má o podobě agendy jasnou představu, stejně jako o svých krocích ve funkci.

Další poradci premiéra

Kromě Jiřího Nantla jsou v týmu premiéra Petra Fialy (oba ODS) z jižní Moravy další tři poradci. Všichni jsou, stejně jako Nantl, spjati s posty na Masarykově univerzitě (MU). Petr Gál je lékařem se specializací na oblast dětské chirurgie a traumatologie a proděkanem Lékařské fakulty MU. Jiří Nykodým vede katedru sportovních her, je členem vědecké rady na MU. V minulosti vedl tamní fakultu sportovních studií. Ondřej Krutílek je odborníkem na monitoring a analýzu legislativy Evropské unie, na MU vyučuje. V roce 2019 za ODS neúspěšně kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu.

Znovu tak usedne v křesle, v němž seděl v letech 2010 až 2018. Už tehdy prosazoval přístup, který neklade důraz jen na represi, ale zahrnuje také prevenci a léčbu. Kvůli častým sporům s expremiérem Babišem však na vlastní žádost odstoupil a věnoval se práci pro neziskovou organizaci Společnost Podané ruce.

Zároveň byl uznávaný expert i hlasitým kritikem Vedralové, jejíž zvolení označil za špatnou volbu, podobně jako další zástupci protidrogových organizací a lidé z oboru. Díky změně na politické scéně teď Vobořil dostane možnost pokračovat v dlouholeté práci.

A stranického kolegu si do svého týmu přizval i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Asistenta poslance mu dělá Libor Hoppe, jenž skončil ve volebním klání těsně „pod čarou“. Díky preferenčním hlasům jej na koaliční kandidátce SPOLU přeskákala lidovkyně Marie Jílková. Blažkovi asistuje Hoppeho firma HOPPE F Group coby právnická osoba.

„Máme smlouvu na tisíc korun měsíčně, proto mi přišlo zbytečné vyřizovat si živnostenský list, když legislativa umožňuje, aby byla asistentem i právnická osoba. Pan Blažek má více asistentů, mou náplní je procházet různé tiskoviny, případně návrhy pro vládu z právnického hlediska a opatřovat je opravdu drobnými připomínkami,“ vysvětluje Hoppe s tím, že se po volebním neúspěšném výsledku opět vrátil k předchozí práci, tedy podnikání. O asistenci jej požádal přímo Blažek, a to v období před Vánocemi.

Náměstkovi a řediteli Ceitecu úkoly bobtnají

A ještě jedno jméno může na první pohled překvapit, konkrétně v týmu poradců premiéra Fialy. V otázkách školství a vědy mu své názory a konzultace poskytuje i Jiří Nantl (ODS), náměstek jihomoravského hejtmana. 

„Mou podmínkou bylo, abych neseděl v Praze. To bych opravdu nestíhal. Ale budou probíhat porady, budu se vyjadřovat k nejrůznějším materiálům vlády. Je to spíš práce intelektuální, nemyslím si, že by to vyžadovalo nějakou větší zátěž,“ uklidňuje Nantl domněnky, že svou práci pro Jihomoravský kraj nebude stíhat.

Obdobné partnerství si už dvojice Fiala – Nantl vyzkoušela v letech 2012 až 2013, když současný premiér vedl ministerstvo školství a Nantl byl jeho náměstkem.

Jiří Nantl

Politická působnost, tedy funkce hejtmanova náměstka pro školství a chytrý region, členství v řadě komisí a poradenství pro premiéra, přitom není to, co Nantla v první řadě živí. Stále je i šéfem centra Ceitec Masarykovy univerzity, které po volbách avizoval opustit. 

„Mé civilní zaměstnání je na Ceitecu, politickou funkci vykonávám v rámci neuvolněného režimu, tedy navíc. Byl bych rád, kdyby to (předání pozice ředitele nástupci, pozn. red.) někdy nastalo. Zatím vnímám zájem, aby vše zůstalo při starém. Zvládnutelné to je, byť je to velká starost na dvou místech. Také mi přijde, že úkoly spíše bobtnají. Dal jsem si i novoroční předsevzetí, že toho budu dělat spíš míň než víc, ale zatím jsem na tom úplně opačně,“ přiznává Nantl.

„Je ale potřeba odlišovat, co je pracovní pozice a funkce exekutivní, a co jsou role, které jdou s tím ruku v ruce. Navíc v současné době spousta jednání probíhá online, proto je to jednodušší zkombinovat,“ dodává.

Poslankyně porušuje koaliční smlouvu

Už čtyři měsíce nová poslankyně Petra Quittová (STAN) jedná proti pravidlům, jež vytyčila koalice Pirátů a Starostů před volbami do Poslanecké sněmovny. V ní stojí, že „kandidát PirSTAN bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času. Z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí.“

Jenže Quittová se svého místa uvolněné starostky brněnských Černovic dosud nezřekla. „Koaliční smlouvu porušuje poslankyně a zároveň starostka Petra Quittová delší dobu, přitom víme o případech napříč republikou, kdy starostové ještě před Vánoci svolali mimořádné zastupitelstvo a svou funkci složili, nebo se stali neuvolněnými. Jde o to, zda bude obě dvě funkce plnohodnotně zvládat. A když už jsou dohody, měly by se dodržovat. Vnímám to jako závažné porušení, mělo by se vyřešit co nejdříve, a to svoláním mimořádného zastupitelstva městské části,“ kritizovala například opoziční zastupitelka městské části Šárka Korkešová (dříve ANO). 

Nic takového se však prozatím nechystá. A řádný termín zastupitelstva je naplánovaný až na začátek března. „Po dohodě s koaličními partnery mimořádné zastupitelstvo nesvoláme. Situaci řeším, ale na toto téma probíhají diskuse,“ reagovala Quittová. K tomu, zda na funkci starostky zcela rezignuje, nebo si ponechá starostovské křeslo neuvolněně, se nevyjádřila. 

V podobné situaci jako Quittová se ocitl po svém zvolení poslancem i její spolustraník Martin Hájek, starosta Radějova na Hodonínsku. Ten však od ledna vykonává svou funkci v neuvolněném režimu a pravidla koaliční smlouvy tak dodržuje. (mls)

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...