Kamery ohlídají vjezdy aut do historického centra.

Kamery ohlídají vjezdy aut do historického centra. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V Brně doladili systém, vjezd bez povolení do centra už ztrestá pokuta

  • 20
Po dvou letech odkladů přešla do ostrého režimu kontrola vjezdů do historického centra Brna. Za provinění proti pravidlům tak nyní řidiči skutečně dostanou pokutu.

Systém se ladil minimálně od září, k jehož začátku politici ostrý start kamerové kontroly slibovali naposledy. Brněnští strážníci však doteď stále neměli přístup k datům, aby mohli ověřit záznamy.

„Ostrou verzi systému již mají k dispozici všichni strážníci, kteří budou opodstatněnost podezření z přestupku vyhodnocovat. V úterý nám také dorazila první ostrá data a mohli jsme tak zahájit posuzování jednotlivých případů,“ sdělil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Strážníci dosud mohli jen do sekce ověřování přestupků ohledně parkování v modrých zónách, nově mají oprávnění i ke kontrolám dat z vjezdových kamer do historického centra. 

„Máme k dispozici fotografie a v případě vjezdů i videozáznam. Po posouzení události ji celou postupujeme na odbor dopravněsprávních činností brněnského magistrátu,“ přiblížil Ghanem s tím, že právě tento odbor je oprávněný dávat pokuty.

Kdo však vjel do centra bez povolení už loni na podzim, sankci nejspíš také neunikne.

„Po odstranění technických problémů můžeme vstupní údaje pro přestupky prověřovat i zpětně,“ uvedl už před časem mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Za běžného stavu systém v pěší zóně vyhodnotil zhruba stovku přestupků denně. Pandemie koronaviru nejspíš počet aut v historickém centru snížila, nicméně i tak je zřejmé, že několik tisíc neoprávněných vjezdů zatím zůstalo nepotrestáno.