Přes náměstí Svobody dnes každých pár minut projíždí tramvaj, do toho se...

Přes náměstí Svobody dnes každých pár minut projíždí tramvaj, do toho se pohybují auta i davy lidí. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jízda centrem Brna je stále bez pokuty, strážníkům chybí přístup do systému

  • 23
Už se z toho stal brněnský kolorit. Od svého nástupu do vedení města před dvěma lety slibuje koalice v čele s ODS, že „už brzy“ zprovozní kontrolní kamery na vjezdech do historického centra Brna, tedy pozůstatek po předchozí vládě hnutí ANO. Nicméně pokuty řidičům stále nechodí.

Od vrcholných brněnských politiků zaznělo jako první termín uvedení kamer do provozu jaro 2019. Jenže zařízení bylo potřeba více, a tak přišel odklad – na leden 2020, na duben, červen a naposledy na září.

O prvním měsíci školního roku nejvyšší představitelé města opakovaně mluvili jako o opravdu definitivním datu s tím, že práci kamer přestane suplovat městská policie, které do té doby vjezdy hlídala.

Jak už však na začátku prosince upozornil Český rozhlas, ani po třech měsících nikomu z hříšníků žádná pokuta nedorazila. Brněnští strážníci, kteří by měli sesbíraná data vyhodnocená jako přestupky ověřovat, totiž neměli přístup do systému, kam se snímky ukládají. V té době od radního pro dopravu Petra Kratochvíla (ODS) zaznělo, že vše začne fungovat už za pár dní.

Jenže stav je i na konci roku pořád stejný – nic nefunguje. „Vyčkáváme na zpřístupnění sekce pro ověřování vjezdů včetně nasbíraných dat,“ uvedl nyní mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Kdy se tak stane, stále není jasné. „Pořád řešíme technické problémy, které spočívají v přesném propojení dvou kamerových záznamů,“ poznamenal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Za běžného stavu přitom systém v pěší zóně vyhodnotil zhruba stovku přestupků denně. Druhá vlna epidemie koronaviru nejspíš počet aut v historickém centru ovlivnila, nicméně je jisté, že i tak jde o několik tisíc neoprávněných vjezdů.

Podle Poňuchálka ale nikdo z šoférů, kteří předpis porušili, pokutě neunikne. „Po odstranění technických problémů můžeme vstupní údaje pro přestupky prověřovat i zpětně,“ prohlásil mluvčí.