Teplo a slunce. Aby hrozny ještě více zesládly a bylo více kvalitnějších vín.
"Zatím to vypadalo, že by tento ročník mohl být pěkný, ale teď se ochladilo až moc. Chce to více tepla, jenže když jsem se dnes díval na předpověď počasí, zřejmě se ho tak brzy nedočkáme. I v dalších dnech má být chladno," posteskl si včera ředitel Patrie Kobylí Josef Čačík.
Společnost patří k největším vinařstvím v kraji a vinobraní chce zahájit v pondělí. "To začneme sklízet odrůdu Müller Thurgau," dodal.
"Bylo to zatím v pohodě, jen trošku pozlobila peronospora (plíseň – pozn. red.), ale když se pohlídala, nebyl s ní větší problém. Teď je ale moc zima, přes den by mělo být alespoň dvacet stupňů," říká také vinař František Veverka z Čejkovic.
Pozdní odrůdy si na sluníčko ještě podle něj mohou počkat, ale rané už budou muset z vinohradů domů. "A pokud budou mít malou cukernatost, přívlastková vína z nich neuděláme," dodal.
Ale třeba takový Ladislav Macek z Milotic je přesto optimista a věří, že víno z letošní sklizně bude o něco lepší než z té minulé. "Dokonce by mohlo být tak dobré jako z roku 2006," tvrdí.
Čím optimismus vysvětluje? "Už zima byla velmi příznivá, téměř žádná očka nepomrzla. Jaro bylo hodně teplé, réva rychle rostla i odkvetla. A léto? To bylo nádherné," chválí letošní počasí Ladislav Macek.
"Sklízíme teď odrůdu Moravský muškát a už nyní má devatenáctiprocentní cukernatost. Příliš vysoká by nebyla dobrá, nejlepší je od 21 do 24 procent," tvrdí milotický vinař.
Pavlu Krškovi z Národního vinařského centra se zatím nechce moc spekulovat o tom, jaké bude víno z letošní úrody. "Asi před měsícem někteří vinaři jásali, jaký je dobrý rok, a teď je už čtrnáct dní škaredě. Nic ale není ztracené, základ je výborný. Když se umoudří počasí, bude to dobré," věří Pavel Krška.