V polovině červa protestovali učitelé a studenti valtické Vinařské školy proti znovujmenované ředitelce Ivaně Machovcové (ilustrační snímek).

V polovině červa protestovali učitelé a studenti valtické Vinařské školy proti znovujmenované ředitelce Ivaně Machovcové (ilustrační snímek). | foto: ČTK

Vinařská škola ve Valticích neučí dobře, uznal kraj. A chystá nápravu

  • 8
Valtická vinařská a zahradnická škola by měla být výkladní skříní jihomoravského školství a vinařství. Jenže není. Na tom se shodli jihomoravští radní poté, co na svém zasedání prostudovali kritickou zprávu České školní inspekce.

Inspektoři při své kontrole poukázali na to, co odborníci i studenti kritizovali už delší dobu - tedy že úroveň výuky na jediné střední škole tohoto druhu v republice je velice špatná například kvůli tomu, že řada zdejších učitelů nemá dostatečnou odbornost.

Slabé znalosti studentů mimo jiné potvrdil i výsledek letošních maturit, u nichž propadlo 59 procent z nich. I přes tuto kritiku kraj jako zřizovatel školy letos v červnu do funkce ředitelky opět jmenoval Ivanu Machovcovou, která školu vedla v minulých osmi letech.

Co nyní kraj podnikne k nápravě, zatím není jasné. "Všechny připomínky inspekce budu projednávat s ředitelkou školy a na nejbližším jednání rady předložím materiál, jak se s těmito problémy vyrovnat," řekl náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Teprve poté se také rozhodne o tom, zda a jak bude staronová ředitelka Machovcová za nedostatky ve škole potrestána.