Vinaře děsí potravinové kvóty, z vína by se stalo podpultové zboží

  10:01aktualizováno  16:59
Až si za rok půjdou zákazníci koupit do obchodu mléko nebo víno, více než polovina výrobků tohoto druhu má nést označení Česká republika. Prosazuje to novela zákona o potravinách, kterou v tomto týdnu schválili poslanci. Jenže zatímco u mléka dodržení povinné kvóty není problém, u vína ano.

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Vinaři nemohou z českých a moravských hroznů vyrobit dostatek vína, protože tolik vinohradů v tuzemsku zkrátka není. 

Navíc to, že v prodejnách nad 400 metrů čtverečních má být 55 procent potravin z české produkce, je jen začátek. Do roku 2028 má podíl českých produktů na trhu dosáhnout 73 procent.

„V produkci hroznů Česko není ani zdaleka soběstačné. Moravské a české vinice pokrývají tuzemskou spotřebu vína maximálně z jedné třetiny, v letech slabých na úrodu i méně,“ vysvětluje Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt a prezident Vinařské unie ČR, která sdružuje asi třicet vinařství, jež se podílejí na tuzemské produkci vína více než ze čtyřiceti procent.

Ani prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray si nemyslí, že jsou vinaři schopni takové kvóty splnit. „Objem vína v obchodech a objem produkce tuzemských vinařů je neporovnatelný. Vyrobíme zhruba 60 milionů litrů lahví, ale jen v supermarketech se prodá asi sto milionů lahví,“ poznamenal.

Návrat před sametovou revoluci?

Podle obchodní ředitelky Vinia Velké Pavlovice Ladislavy Antálkové bude víno z dovozu v obchodech chybět. Z vína se stane nedostatkové zboží a zdraží. 

Možná nebude tak zle, víno není v příloze

Novele zákona vzbudila mezi vinaři rozruch, takže ji od čtvrtka podrobně zkoumali s právníky.

"Podle našich analýz se nařízené kvóty týkají potravin takzvaného krátkého dodavatelského řetězce, které jsou zároveň vyjmenované v příloze. Víno sice první podmínku splňuje, ale v příloze uvedeno není," uvedl pak prezident svazu Tibor Nyitray. To by pohled na budoucnost mohlo vylepšit.

Zdroj: ČTK

„Cena pro koncového zákazníka bude vyšší, zároveň nebude mít takový výběr jako dnes. Bojíme se, abychom se nevrátili do doby před sametovou revolucí, kdy nabídka vín a dalších potravin byla velmi omezená,“ říká Antálková.

Podle Vinařské unie kvóty způsobí nedostatek tuzemského vína v maloobchodě a to, že spotřebitelé častěji sáhnou po zahraniční produkci. A povedou zřejmě i ke zdražení zahraničních vín, u nichž řetězce zvednou marže. 

Ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda věří, že zákon ještě dozná změn, a bere ho jako prvotní návrh k diskusi.

„Považuji za daleko důležitější, aby spotřebitel měl jasně deklarovaný původ zboží, a to způsobem, který bude jednoduchý, lehce vyhledatelný, čitelný, a ne tak, jak se to dnes běžně děje, že člověk občas není schopen zemi původu jednoduše najít,“ poznamenal šéf vinařství, které kromě tuzemských hroznů zpracovává ve zhruba třiceti procentech i ty zahraniční.

A to je právě další slabina novely zákona. Nemyslí na vinaře, kteří nakupují zahraniční hrozny a k pokrytí poptávky je potřebují. 

„Například Rulandského šedého je u nás málo a je třeba ho dovážet. Pro mě je lepší koupit víno od vinaře, jenž sice hrozny koupí v zahraničí, ale vyrobí víno u nás a dá mu jistou přidanou hodnotu a kvalitu, než dovézt hotové třeba z Itálie,“ podotýká Nyitray.

Pomoc jen pro velké dodavatele

Kvóty se mají vztahovat nejen na víno, ale na zhruba 120 základních položek. Namátkou na med, vejce, maso, olej nebo tvaroh. Podle poslankyně Jany Krutákové (STAN) se novela může zdát jako vstřícné gesto pro tuzemské zemědělce, opak je ale pravdou. 

„Jde nám o to podporovat místní regionální trh, aby zásoboval své okolí, region, případně jiný kraj. Snažíme se o nejkratší cestu ke spotřebiteli, jak říkáme od vidlí na vidličku. Ale tohle nahrává jen velkým dodavatelům potravin na trh a samozřejmě velkým řetězcům,“ vadí jí.

I ona zdůrazňuje, že české potraviny díky nařízení nezlevní, naopak se stane, že bude zásadní nedostatek třeba vepřového, které dovážíme ve velkém ze zahraničí, jelikož nejsme schopni poptávku pokrýt sami. „Na jedné straně má prodejce povinnost, ale když se zemědělci neurodí, kde pak tu mrkev vezme?“ kritizuje Krutáková.

I Nyitray ze Svazu vinařů prohlašuje, že je pro podporu českého zemědělství a potravinářství. Ale tou správnou formou. „Tou by měla být jakási výchova k patriotismu, díky kterému pro zákazníky bude vždy první volbou tuzemský produkt. Podobně to funguje v Rakousku,“ vypichuje.

Budou změny, věří poslankyně

Jak podotkl Michal Hašek, poradce ministra zemědělství Miroslava Tomana a jihomoravský exhejtman (oba ČSSD), zákon je stále v legislativním procesu, takže nejde o finální úpravu. Pozměňovací návrh o povinných kvótách navíc není ministerským dílem, ale přišel ze strany poslanců SPD.

20. ledna 2021

Větší podíl tuzemských vín na trhu by ale Hašek ocenil. „Je potřeba maximálně podpořit z úrovně státu, kraje i Vinařského fondu novou výsadbu vinic, aby se podíl našich hroznů zvedal, a to bez ohledu na aktuální novelu zákona o potravinách,“ uvedl s tím, že právě podpora výsadby je prioritou ministra.

A to je něco, po čem by vinaři s radostí sáhli. „Kdyby byly vyšší dotace, určitě by je vinaři využívali, aby se mohly vinohrady rychleji obnovovat,“ avizuje například Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovínu Znojmo.

Novelu musí schválit Senát i prezident Miloš Zeman. „Dá se očekávat její zamítnutí Senátem a vrácení k dalšímu projednání. Myslím, že ani není potřeba nějaké větší intervence,“ říká poslankyně Krutáková s tím, že o nové projednání stojí i další poslanecké kluby.

Kritici říkají, že povinné potravinové kvóty nemůže schválit Evropská komise. „Jsme přesvědčeni, že podobné umělé zásahy jsou v přímém rozporu s obchodním právem Unie. Není nám známo, že by byl podobný způsob podpory někde v zahraničí, alespoň v zemích EU,“ přidává se Beránek.

  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...