Potok Prušánek v Prušánkách jeho správce dlouho neudržuje

Potok Prušánek v Prušánkách jeho správce dlouho neudržuje | foto: Radek Miča, MAFRA

Vesničané sepsali petici kvůli potoku, který jim ničí zahrady a sklepy

  • 0
Nejen velké řeky, ale i docela malé toky mohou lidem dělat velké potíže. V Prušánkách na Hodonínsku místní obyvatele již několik let trápí potok Prušánek a lidé už kvůli němu dokonce začali v těchto dnech sepisovat petici.

Správce Prušánku, Zemědělská vodohospodářská správa, však slibuje, že potok brzy vyčistí.

"Máme kvůli němu podmáčené zahrady a sklepy," říká Matěj Gazdík. Vinu za to dává právě Zemědělské a vodohospodářské správě.

"Neudržuje ho. Dlouhá léta se již nečistil a je úplně zanesený blátem a zarostlý rákosem. A voda v něm už přímo zapáchá," dodává.

Prušánek teče přes celou vesnici a potíže s ním má podle něho asi sto domů.

"Křičíme kvůli němu již delší dobu, a když to k ničemu nebylo, rozhodli jsme se, že sepíšeme petici. Předáme ji starostovi," uvedl Matěj Gazdík a dodal, že vedení obce se už také snaží pomoci.

Potok Prušánek v Prušánkách jeho správce dlouho neudržuje

Problém je však v tom, že tok nepatří do její správy. Zemědělská vodohospodářská správa tvrdí, že potok vyčistí a upraví. "Máme již připravenou akci, jejíž součástí je úprava Prušánku v délce asi devíti set metrů," uvedla vedoucí Kanceláře generálního ředitele Zemědělské vodohospodářské správy Jana Timmermansová.

"V současné době tuto akci posuzuje strategický expert. A pokud bude schválena, požádáme o souhlas s financováním ministerstvo zemědělství a uskuteční se výběrové řízení na firmu, která ji provede," dodala.

Úprava téměř kilometrového toku Prušánku by měla stát asi pět milionů korun a měla by začít nejpozději v příštím roce. Ještě před tím by však podle mluvčí měla přímo v obci proběhnout úprava potoka za milion korun.

I když potůček není nebezpečný jako rozvodněná řeka, obyvatelům Prušánek už způsobil škody. Nejen ve sklepích, ale i v zahradách.

"V podmáčené půdě se dá těžko něco pěstovat. A nesvědčí ani stromům, mnohé z nich už kvůli tomu uhynuly," posteskl si Matěj Gazdík.