Brněnské VUT nedávno otevřelo nový komplex budov pro fakultu elektrotechniky.

Brněnské VUT nedávno otevřelo nový komplex budov pro fakultu elektrotechniky.

Velvyslanectví v Malajsii kritizuje brněnskou univerzitu. Ta se brání

  • 14
Hned dvě stížnosti se objevily na ministerstvu zahraničí kvůli pracovní cestě zástupců brněnského Vysokého učení technického v Malajsii. Cestu jako první kritizoval tajemník českého velvyslanectví v Malajsii. Vedení školy si to však nechce nechat líbit, a naopak si stěžuje na něho.

Podle tajemníka zastupitelského úřadu v Kuala Lumpur Martina Hubingera je po prosincové návštěvě delegace brněnského Vysokého učení technického (VUT) jisté, že otevírání dveří pro další vysoké školy v Malajsii bude poměrně obtížné.

"Neúčast na dvou ze tří domluvených a odsouhlasených jednání, a to bez upozornění, či alespoň následné omluvy, nepodává o úrovni české akademické kultury dobré svědectví," píše Hubinger ve svém dopise adresovaném českému ministerstvu zahraničí. Na dopis upozornil server Aktuálně.cz.

Zastupitelský úřad podle jeho slov informoval v průběhu posledních let Českou konferenci rektorů, jednotlivé vysoké školy i ministerstvo školství o veletrzích vyššího školství, možnosti partnerství s malajsijskými univerzitami nebo získávání zahraničních studentů. A právě toho využilo VUT.

Pod vedením prorektora univerzity pro vnější vztahy Petra Kvíčaly byla domluvena v Malajsii čtyři setkání. Schůzka se zástupci Universiti Teknologi Malaysia (UTM), která byla vyhodnocena jako ideální partner pro VUT, však byla dohodnuta na poslední chvíli. Podle Hubingera se měla uskutečnit následující den v půl desáté ráno.

"Delegace dorazila v 9:54 ve vycházkovém oblečení. Reakcí pana prorektora Kvíčaly na oznámení, že máme zpoždění, byla věta, že ´to je sice hezký, ale my tam nepůjdeme´", píše ve stížnosti Hubinger.

Delegace prý nebyla na schůzku připravená a neměla univerzitě co říct a prezentovat. Jenže Hubinger počítal s tím, že se schůzka konat bude.

"Namluvit prorektorovi UTM a jeho kolegům čekajícím v oblecích před budovou rektorátu, že jeden z hostů dostal vážný alergický záchvat a musíme se o něj postarat, bylo překvapivě jednodušší, nežli vysvětlit české delegaci, že toto není informace, kterou lze podat šest minut před plánovaným jednáním," dodává Hubinger.

A česká delegace pak podle něj nedorazila ani na další smluvené setkání.

Kritika obsahuje nepřesnosti a polopravdy, brání se škola

Vedení VUT se kritice brání. Podle mluvčí univerzity Jitky Vanýskové dopis Martina Hubingera uvádí místy pouze polopravdy a obsahuje věcné nesrovnalosti.

"Naši pracovníci dostali potvrzení času první schůzky s univerzitou po půlnoci, po jednadvacetihodinovém letu. Setkat se měli s potenciálními partnery už další den ráno," vysvětlila Vanýsková

Češi navíc podle ní nemohli zástupce zastupitelského úřadu Hubingera na smluveném místě najít. "Když se konečně střetli a chtěli schůzku zkusit přeložit, byl rozčilený a přestal komunikovat," podotkla Vanýsková.

Obě stížnosti zkoumá ministerstvo

"Členové delegace si chtěli stěžovat už na místě velvyslanci, rozhodli se ale, že tak učiní až po návratu do Česka. Zde je už čekal dopis se stížností pana Hubingera," doplnila. Na výtku zareagovali tak, že na ministerstvo zahraničí odeslali stížnost na Martina Hubingera.

"Oběma stížnostmi se zabývá generální inspekce, musíme zjistit detailně všechny relevantní informace," upřesnil mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol. "Až bude známý nějaký souhrn, poskytneme stanovisko oběma stranám, ale dál už se s tím musí vypořádat samy," doplnil.

Zahraniční cesta univerzity je totiž její interní záležitostí, do které nemůže ministerstvo zasahovat. Může ji maximálně upozornit na chyby nebo nevhodný přístup.

Vysoké učení technické je i přes kritiku z velvyslanectví s výsledkem cesty spokojeno. Cesta za 287 tisíc korun mu přinesla nové kontakty, prezentaci na dvou veletrzích a případnou spolupráci s univerzitou LimKokWing.