Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po velké přeměně kasáren na byty nabobtná Hodonín o desetinu obyvatel

  10:33
Historie kasáren v Hodoníně se začala psát už v roce 1881, kdy skončila jejich výstavba. Ostatně o slavné minulosti svědčí i známá písnička V Hodoníně za vojáčka mňa vzali. V budoucnu se rozlehlý areál změní v moderní obytnou čtvrť.

Areál Velkých kasáren v Hodoníně se změní v moderní obytnou čtvrť. | foto: gogolák + grasse

V kasárnách se vystřídala Slovácká brigáda, Masarykův jezdecký pluk a v temných dějinách i wehrmacht. Armáda město definitivně opustila na konci roku 2002. Rok nato areál převzalo město a postupně jej revitalizovalo.

Jenže ne všechny kroky, které politici po převzetí areálu Velkých kasáren udělali, byly ideální. Několik různých, původních či přepracovaných studií vedlo k nevyváženému rozvoji a přeměně. Město chce nyní napravit, co ještě jde.

Pomoci má nová územní studie rozvoje lokality, jež stanoví jasné podmínky pro budoucí rozvoj a její zvelebení. Architekti už ji představili lidem.

„Z dlouhodobého hlediska chceme z území Velkých kasáren vytvořit plnohodnotnou čtvrť, opravit či zbudovat potřebnou infrastrukturu a více ji propojit s městem,“ nastiňuje mluvčí radnice Josef Horníček. Lokalita by podle něj mohla pojmout až dva a půl tisíce lidí, tedy dvakrát tolik, co má dnes. A bezmála pětadvacetitisícový Hodonín tím nabobtná o desetinu.

V části areálu se už bydlí

Část areálu, především bývalé kasárenské ubikace, dnes slouží jako bytové domy. Další budovy našly využití pro podnikání, kus lokality je ještě volný.

Na první pohled trochu nahodile jsou rozmístěny zelené plochy i veřejná prostranství. Prostor má řadu bolístek. Mnohde chybí chodníky, tristní je povrch na některých silnicích a třeba podoba Brněnského náměstí odpovídá spíš době vzniku kasáren.

Trable s „neučesaností“ má vyřešit zmiňovaná studie, která zahrnuje i kritiku a požadavky místních. „Měli jsme řadu jednání i připomínkování s odborníky a veřejností, areál jsme prošli a poznatky zapracovali do zadání,“ potvrdil šéf odboru rozvoje města Dalibor Novák.

Výsledkem je dokument, který mimo jiné navrhuje vhodné trasy pro silnice, chodníky, vedení hromadné dopravy a také veřejnou zeleň, dětská hřiště a další vybavení.

„Studie popisuje základní vazby v území, prověřuje jeho maximální kapacity a limity. Do míst, kde ještě není zástavba, má vnést určitou regulaci, aby bylo jasné, s čím se lokalita může v budoucnu potýkat,“ řekl jeden z autorů návrhu Lukáš Grasse, architekt z kanceláře gogolák + grasse.

Jak dodal, problém a jeden ze zásadních limitů rozvoje místa je zajištění dostatečné infrastruktury, zejména parkovacích míst, chodníků a přístupových tras.

Nová mateřinka i zastávka MHD

Podle návrhu vznikne uprostřed lokality mateřská škola. Charakter místa má být spíš obytný, ovšem přítomnost už existujících výrobních hal a podnikatelských subjektů musela studie zohlednit. Snaží se alespoň, aby byly samostatně napojené na dopravní infrastrukturu a nezatěžovaly nově vznikající obytné zóny.

S rostoucí výstavbou se počítá i s vytvořením nové zastávky MHD. Už existující parkové plochy a zeleň zůstanou zachované. Řeší se nezastavěné území, zejména v ulici Kaskády, nebo možnosti pro rozšíření služeb při Žižkově ulici.

Studie poslouží jako podklad pro navazující projekční práce. Uživatelé a investoři, kteří se v území pohybují, budou mít na delší dobu představu a určitou jistotu, jak se lokalita bude vyvíjet.

Za prioritní považoval už před komunálními volbami dokončení návrhu na využití Velkých Kasáren i starosta Libor Střecha (Hnutí PRO Hodonín). „Otevře se tím cesta k výstavbě jak na parcelách města, tak na pozemcích developerů,“ poznamenal.

Ostatně o byty či pozemky je v Hodoníně dlouhodobě nouze. „Jeden z nejpalčivějších problémů, který se tady poslední roky objevuje, je nedostatek bydlení. Takže pokud vzniknou nové byty, je to dobrá zpráva,“ komentoval studii na Facebooku například Michal Krátký.

A souhlasí i další Hodoňan Michal Horáček. „Lidi nejvíc štve, že tu není kde bydlet. Proto se okolní obce rozrůstaly a městu populace ubývá,“ podotkl.

Kasárny se úspěšně přestavují na bydlení takřka všude. Povedlo se to v Břeclavi i v Mikulově, kde se aktuálně novými domy zastavuje další část bývalého vojenského areálu.

Osm stovek bytů v cukrovaru

Nové obytné zóny by se měli dočkat i lidé v Břeclavi. Osm stovek bytových jednotek má vyrůst v areálu bývalého cukrovaru. Součástí přestavby brownfieldu je i nové náměstí, městská hala, náplavka, knihovna, restaurace, kavárny, malé obchody a spousta zeleně.

„U projektu náplavky, která propojí pod mostem sídliště U splavu s cukrovarem, jsme oslovili krajinářská studia napříč Českem, schází se nabídky. Financování zajistíme z evropských peněz,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Město už podle něj zadalo projekt inženýrských sítí, jenž řeší kanalizaci, elektřinu a spoje. Kromě toho také nakládání s dešťovou vodou, která se bude zachytávat z celého areálu a používat k zálivce zeleně.

„Sítě umístíme pod chodníky, abychom měli dostatek místa pro stromy, kterých mají být nově v cukrovaru téměř čtyři stovky,“ podotkl Matuška.

Nutnou podmínkou dalšího rozvoje areálu jsou silnice. Do konce roku město připraví páteřní síť v jednotlivých etapách, většina míst pro auta bude pod budovami, počítá se však i se zachováním odstavného parkoviště.

„Napojení celého areálu ještě projde dopravními výpočty na stávajících křižovatkách, které musí být upraveny. Řešíme také obslužnost MHD,“ doplnil místostarosta.

Projekt knihovny, náměstí a přilehlého parku se stane předmětem soutěže. Město ji chce vyhlásit ke konci letošního roku.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Advantage Consulting, s.r.o.
ŠIKULA DO VÝROBY - KVARTÁLNÍ PRÉMIE

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 28 000 - 33 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...