Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká koalice ODS a ČSSD, to by byl podvod na voliče, tvrdí Jiří Crha

  17:40
Lídr občanských demokratů Jiří Crha je na kandidátce do krajských voleb tak trochu v roli chytré horákyně. Je novou tváří strany a současně zkušeným matadorem. Byl totiž deset let šéfem jihomoravského krajského úřadu.

Lídr jihomoravské kandidátky ODS Jiří Crha. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Se dvěma politickými rivaly, Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL) i Michalem Haškem (ČSSD), tak dlouhá léta úzce spolupracoval.

"V případě Michala Haška ovšem ta spolupráce tak intenzivní nebyla, neboť se na krajském úřadě moc často nevyskytoval," kritizuje Crha svého konkurenta a rád dodává, že "současný hejtman má více funkcí než japonská kalkulačka".

Vaše strana byla téměř polovinu volebního období s Haškovými sociálními demokraty v koalici. Nelitujete toho, že jste v roce 2010 odešli do opozice a ztratili část vlivu na rozhodování kraje?
Jsem přesvědčen, že tehdejší krok byl správný. Priority sociálních demokratů a jejich prosazování byly pro ODS v tu dobu nepřijatelné. Kraj se začal ubírat směrem zadlužování, neshodli jsme se v otázce konkurence na železnici, nesouhlasili jsme ani s tím, na co se čerpal úvěr z Evropské investiční banky. A ani způsob komunikace v koalici nám nevyhovoval.

Jiří Crha a ODS

Jiří Crha
Narodil se v roce 1960. Vystudoval Vysoké učení technické a Masarykovu univerzitu v Brně.
Od roku 1992 pracoval na Okresním úřadě Blansko, mezi lety 1995 a 2001 byl jeho přednostou. Poté se stal ředitelem nově vzniklého Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kde působil do roku 2010.
V 90. letech byl po čtyři roky zastupitelem v Blansku, nyní působí jako místostarosta města.
Je rozvedený, má dvě dospělé děti. 

ODS
Byla dosud v krajském zastupitelstvu vždy. Ve volbách v roce 2008 získala strana v čele s Milanem Venclíkem 15,88 procenta hlasů a umístila se na třetím místě.
Vítězní sociální demokraté s ODS uzavřeli koaliční smlouvu a velká koalice vládla jihu Moravy do léta 2010. Po Venclíkově odchodu přešla ODS dobrovolně do opozice.

Úvěr, o kterém mluvíte, ale ODS v klíčovém hlasování posvětila.
Já ne, já tam tehdy nebyl. Ale máte pravdu, ODS s ním souhlasila. Vadilo nám pak to, na co se peníze začaly využívat. Platily se z nich i projekty, které nemají spolufinancování z Evropské unie a jsou placené čistě z tohoto úvěru, což je podle nás špatně. Je to třeba příklad nemocnice ve Znojmě, na kterou jde kolem 350 milionů korun. Nechci zpochybňovat tuto rekonstrukci, ale proč stavíme BMW, když by nám stačila octavia? Peníze je nyní potřeba investovat hlavně do dopravní infrastruktury a do vzniku pracovních míst, ne budovat zázemí pro pacienty z Rakouska ve Znojmě.

Jedním z největších problémů je krajský územní plán, jehož platnost zrušil Nejvyšší správní soud. Kdo je podle vás odpovědný za to, že je nyní kraj bez tak důležitého dokumentu?
Soud nenapadl faktické věci zakotvené v územním plánu, tedy různé liniové dopravní stavby a podobně. Řekl pouze, že projednání dokumentu nebylo dostatečné. V jiných krajích ale projednání proběhlo obdobně a zásady platí. Nechci si tedy přihřívat polívčičku a tvrdit, že vedení kraje pochybilo. Myslím si, že zkrátka není možné ustupovat různým sdružením a ekologickým aktivitám. Mnohdy totiž prosazují něco, co ve výsledku vůbec není úsporné.

Zásady však nenapadla ekologická uskupení. Na soud se obrátili starostové obcí, kterých se plány na dopravní stavby dotýkají.
No, to sice ano. Ale byli u toho i různí aktivisté. A tito starostové jsou nyní na kandidátce Strany zelených.

Souhlasíte tedy s tím, jak jsou v územním plánu zakresleny hlavní dopravní koridory?
S faktickou podobou zásad územního rozvoje souhlasím. Myslím si tedy, že trasa silnice R43 je v nich zakreslena správně, stojíme i za vedením silnice R52 směrem na Mikulov. Pokud nebudou vybudovány plánované tangenty na jihu Brna, bude to pro město i kraj velký problém. A ODS samozřejmě podporovala a stále podporuje odsun nádraží. Neznám sice úplné detaily toho, jak se nádraží řeší na brněnském magistrátu, ale mám pocit, že když se někde rozdělují peníze, není v Jihomoravském kraji jednota. My tu zkrátka máme kverulanty, kvůli kterým se hádáme, a peníze jdou jinam.

Rozhovory s lídry

Seriál rozhovorů s lídry stran, které kandidují do Zastupitelstva Jihomoravského kraje, začal rozhovorem s Janou Drápalovou ze Strany zelených a nezávislých starostů. Následovali lídři TOP 09 a KDU-ČSL Jan Vitula a Stanislav Juránek. Po rozhovoru s Jiřím Crhou bude následovat hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Jedním z hlavních témat vaší kampaně je konkurence na železnici. Co byste udělali jinak, než dělá současné vedení kraje?
Podle našich propočtů by se dalo ušetřit 150 milionů korun ročně, kdybychom pustili konkurenci na všechny tratě, na které můžeme. Tedy na 55 procent tratí do roku 2019 - pak to bude možné na všechny tratě. Nyní kraj zvažuje, že pustí konkurenci na jednu motorovou trať u Veselí nad Moravou, tedy přibližně na desetinu tratí. Podle nás by se ale stejně mělo postupovat i v případě trati Letovice - Brno - Křenovice a Tišnov - Brno - Břeclav. Konkurence totiž ušetří peníze a přinese větší komfort.

Když vás spolustraníci loni zvolili jako lídra krajských voleb, byl jste téměř neznámou tváří. Myslíte, že jste náskok svých politických konkurentů dohnal a voliči vás dostatečně znají?
Předpokládám, že jsem byl zvolen právě i díky tomu, že jsem novou tváří. A kampaň, kterou jsme vedli, měla právě kvůli tomu několik fází. Věřím, že nyní už známá tvář jsem, lidé už mě často poznávají. Pomohlo tomu hlavně setkávání s občany zejména v jarních a letních měsících.

Předvolební výzkum pro Českou televizi věští občanským demokratům na jižní Moravě třetí místo. S kým si dovedete představit případná jednání o koalici?
Slyšel jsem, že TOP 09 už nyní vyjednává s ČSSD, ale doufám, že to tak nedopadne. My zatím s nikým nevyjednáváme, budeme se řídit až výsledkem voleb. Preferuji koalici od středu doprava, nedovedu si představit koalici s komunisty a koalice ODS a ČSSD je podle mě podvodem na voliče. Spolupráci s ČSSD si dovedu představit jedině snad v případě, že by u toho byla ještě další strana či strany.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Sérii o bronz zahájily vítězně basketbalistky KP Brno, Hradec srazily v závěru

16. dubna 2024  20:42

Basketbalistky KP Tany Brno rozehrály lépe sérii o ligový bronz s Hradcem Králové. Úvodní zápas na...

Provoz na D2 u Brna zastavila nehoda. Srazila se dvě nákladní auta

16. dubna 2024  19:56

Provoz na dálnici D2 na devátém kilometru ve směru na Brno zastavila vpodvečer nehoda dvou...

Jednání koalice? Výsměch, je si příliš jistá, zlobí se opozice na jižní Moravě

16. dubna 2024  18:38

Tři a půl roku šlo jihomoravskou krajskou opozici snadno přehlédnout. O razantním vymezování vůči...

Expřítelkyni bil paličkou a bodal. Vzala na mě lahev vína a nůž, hájí se souzený

16. dubna 2024  18:01

Svoji bývalou družku podle kriminalistů tloukl dvaapadesátiletý muž paličkou na maso. A když se mu...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...