„K ochutnání bude špičková gastronomie v podání hvězdných brněnských restaurací, speciální koktejly, ale také cvrčci. A samozřejmě skvělé víno a pivo,“ přibližuje Karolína Křenková ze společnosti Veletrhy Brno.
GO a RegiontourGO – Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu Regiontour – Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech
čtvrtek až sobota 10.00–18.00
Dny pro veřejnost 19.–21. 1. Základní 180 Kč Vstup po 14.00 (pá): 80 Kč Více na www.bvv.cz |
Uzobávat a ochutnávat se bude téměř všude. Že na stánku nabídnou krajové speciality, avizují představitelé Zlínského, Moravskoslezského nebo Bratislavského kraje. V jihočeské expozici ohromí vyhlášené masopustní koblihy, od Olomouce se zase potáhne aroma tvarůžků.
Už tradičně je součástí veletrhů festival krajových specialit a regionálních výrobků a potravin RegFoodFest. V pavilonu P tak zavoní klobásky, sýry, koláčky a další dobroty. Lidé je mohou nejen ochutnat, ale také nakoupit.
Špičkovou gastronomii na veletrhy přivezou vyhlášené brněnské restaurace. Přímo před zraky návštěvníků kuchaři z Koishi, Pavillonu, Signature a mnoha dalších vykouzlí svoje degustační menu. Zájemci si je mohou za zvýhodněnou cenu koupit, speciální pokrmy bude ale možné vyhrát i v soutěži.
Mistr kávy představí přípravu za první republiky
Ke skvělému jídlu patří neméně skvělé pití. O to se postará barman Martin Hoffman, jenž dlouhá léta mixoval drinky v opěvovaném baru Super Panda Cirkus.
„Jeden ze sloganů GO a Regiontour zní Nezůstaneme na noc, stejný název ponese i speciální drink. Z mott vyjdou i další koktejly,“ přiblížila mluvčí veletrhů Go a Regiontour.
Pavilon P provoní i káva. Na stánku města Brna ji bude připravovat trojnásobný Mistr kávy Adam Troubil. Ten se také dvakrát denně rozpovídá o černém moku a jeho přípravě za první republiky.
Degustační menu
Restaurant Signature 12.30, 14.30 Bramborové noky na styl carbonara, naše uzené kachní prso, levandulový sýr z Pálavy
Retro Consistorium 11.30 Tomatové risotto s modrým sýrem Restaurant Pavillon 13.30 Jelení hřbet, tuřín, hořčice, černé pivo Trattoria Castelana
Kohout NA VÍNĚ 11.30 Kohout, krev, kaštany, passatelli KOISHI fish & sushi rest. 13.30 THAI BOUILLABAISSE (ryby a mořské plody, cherry rajče, marinované shiitake, pak choi, bylinky) Borgo Agnese 15.30 Treska, pórek, bernská omáčka
Restaurant Palazzo 12.30 Dušená telecí líčka na červeném víně se šťouchaným celerem Konfit restaurant 13.30 Jemně pikantní zadělávané telecí dršťky, konfitovaná hovězí oháňka |
„Byla to poměrně drahá surovina. Většinou byla v koloniálech k dostání jen zelená káva, kterou si potom lidé pražili doma sami, postupně si pár větších obchodníků pořídilo pražírny,“ popisuje barista. Jeho umění ochutnají šťastlivci, kteří vyhrají soutěž. Prvorepublikovou kavárnu najdou zájemci i v expozici východních Čech.
Kdo stojí o opravdu velké zážitky, zamíří do pavilonu F, kde se svými specialitami bude čekat kuchař a velký cestovatel Milan Václavík. Ten se zabývá extrémní kuchyní a odvážlivcům naservíruje třeba cvrčky.
„Hmyz je úžasně výživný, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík, který nabídne i maso krokodýla, štíra nebo sklípkana.
Kláním kuchařů provede Markéta Hrubešová
Dobré jídlo je potřeba spláchnout skvělým pitím. Na jižní Moravě pochopitelně vínem. Těch bude k ochutnání hned několik.
„Svoje skvosty přiveze Rajhradské klášterní, které navazuje na tradici benediktýnských pěstitelů z 13. století. Mladé vinaře zastoupí třeba Vinařství Cigánek. Na stánku znojemské oblasti se bude nalévat víno z Vinařství Schwarz. Na veletrhy přijede i Vinselekt Michlovský, rakvická společnost ověnčená desítkami ocenění,“ vyjmenovala Křenková.
Motoristé určitě ocení nealkoholická vína, jejichž výrobě se Michlovský začal věnovat jako první v Česku. Komu chutná více pivo, zamíří na stánek Plzeňského kraje, kde se bude ochutnávat Plzeňský Prazdroj, Chodovar a Purkmistr. Speciály přivezou například východočeské a olomoucké malé pivovary, Znojemsko doporučí krumlovský Rokiten. A pít se bude i slovenské pivo.
Jaké jsou dnešní trendy v gastronomii, mohou zájemci sledovat na tradiční součásti veletrhů Gastro Junior Brno – Bidfood Cup. Klání kuchařů, cukrářů, číšníků, barmanů a baristů do 23 let se koná již po čtyřiadvacáté.
„Soutěž se určitě bude líbit lidem, kteří sledují show jako MasterChef. Jde o pódiové klání, u nějž rozhoduje odvaha, zkušenosti a rychlost,“ poznamenala Eva Bílá ze Střední školy Charbulova v Brně. „Hrou“ dovedností a nervů bude po celé čtyři dny provázet herečka a skvělá kuchařka Markéta Hrubešová.