S boreliózou se prala i podnikáním. Dnes její špenátové nudle sklízí úspěch

  17:26aktualizováno  17:26
Na brněnském výstavišti v pátek končí potravinářský veletrh Salima. Zlatou Salimu, tedy cenu za nejlepší výrobek, si letos odnesla Brňanka Marcela Švecová za své špenátové nudle. Její podnikání přitom začalo velmi zvláštně.

Marcela Švecová na akce chodí v jednoduchém kroji. „Jsem něco jako farmářka,“ směje se. | foto: Jiří Salik Sláma

V roce 2004 jí lékař oznámil, že má boreliózu. Celá „rozhozená“ šla po ulici a ani neví proč, najednou vkročila do velkoobchodu s kořením. „A jak jsem byla mimo, prostě jsem cosi koupila. Doma jsem to napytlíkovala, ve Wordu si vytiskla cedulky, no a ono se to prodalo,“ vzpomíná žena s vystudovanou obchodní akademií.

Dnes, o čtrnáct let později, už ve velkoobchodech nekupuje – má svoje vyhlášené bylinkáře a dodavatele přísad do svých kořenicích směsí, sušené zeleniny, ochucených těstovin a speciálních strouhanek. Ale ruční práce zůstala od A do Z. V Brně má výrobnu se všemi potřebnými certifikacemi, ve svém domku a obrovské kuchyni v Kobylí na Břeclavsku, kde si koupila vysněný dům, vymýšlí nové a nové kombinace.

Na vlnu kořenářství a gurmánství se ale ladila od útlého dětství. Jelikož její maminka porodní asistentka měla často službu v nemocnici, mnoho času strávila se svojí babičkou v jihočeských Počátkách u Jindřichova Hradce. Právě od ní zná všechna tajemství rostlinek i kuchyně. „Vařila na zámku v Herálci a díky ní jsem už jako malá ochutnala opravdové delikatesy, poznala takzvanou vyšší gastronomii,“ říká Marcela Švecová.

Ocenění získala díky čistě přírodním surovinám

Láska k jídlu a přírodě jí zůstala, razí heslo „Zdravě a chutně“. Právě tento směr jí pomohl ke Zlaté Salimě, kterou dostala za své špenátové nudle. Porota vyzdvihla složení z čistě přírodních surovin bez jakékoliv chemické přísady. Sytě zelenou barvu, výraznou chuť i vůni docílila pouze přidáním sušeného špenátu. „A ten jsem teda sakra dlouho hledala, aby měl skvělou chuť, byl kvalitní,“ poznamenala Švecová.

Stejně tak si hledá skvělou mouku, která se mele až těsně před mícháním těsta. Zrovna našla dodavatele špičkových vajíček. Jde si za svým jako beran – v tom znamení se taky narodila. Je obsažen i v původním názvu firmy Ramdam. „Ram je totiž anglicky beran. Dam je zkratka Deniska a Marcela, tedy jména mého a jména dcery,“ vysvětluje.

Momentálně však používá spíše název Tajemství chuti. „V tom je řečeno všechno. Já sama je stále hledám a vybízím k tomu ostatní,“ směje se.

O své práci mluví jako o snové. S kolegyní mají před sebou misky s různými druhy koření a „čarují“. Někdy je kombinace výtečná, občas ale taky letí do koše. „Ale už většinou víme, co by mohlo fungovat. Dáme na špičku jazyka a souhlasně si pokýváme hlavou, sem tam něco přidáme, někde ubereme. Vypláchneme pusu a jdeme na další,“ líčí.

Denně vyprodukují až 80 kilo nudlí

K těstovinám, s nimiž teď boduje, došla spíš omylem. Asi rok vytvářela kořenící směs pro jednu známou, právě na těstoviny. Ta jí ale pak řekla, že si to rozmyslela a že do ochucených nudlí nejde. „Mně to nedalo a vyrobila jsem si je sama. A pak spíš z legrace a zvědavosti jsem je poslala na Zlatou Salimu před dvěma lety. A dostala jsem se do nejužší nominace. To mě nakoplo, zabejčila jsem se a šla do toho po hlavě,“ popisuje Švecová.

A tak do provozovny přibyl stroj na těstoviny. Denně je schopný vyprodukovat až 80 kilogramů nudlí. Je to jedna z mála automatizací, které v brněnské firmě mají.

Zlatou Salimu 2018 si odneslo osm potravinářských výrobků a jeden stroj z technologické části soutěže, konvektomat české firmy Retigo. Ocenění, které se uděluje jednou za dva roky získal vedle Ramdamu sýr Dobrý Václav z Mlékárny Olešnice, Štýrské párečky brněnského Steinexu, žitné crackers od COOC FOOD, s.r.o. - Koláčkova řemeslná pekárna, sváteční koláčky Jany Fialové z Chotěboře, pivo z Blatné, Medový aperitiv Ambrozia Original od slovenského Apimedu a brusinkový džem společnosti Sommer a vnuk s.r.o.

Autor:

Nejčtenější

Žena psychicky deptala synovu učitelku, vylákala od ní pět milionů

ilustrační snímek

Ve dne i v noci bombardovala žena z Brněnska desítkami SMS učitelku svého syna, ze které se snažila vylákat peníze. S...

V den útoku na Kvitovou musel být na stavbě, tvrdí kolega obžalovaného

Obžalovaného Radima Žondru přivádí ke Krajskému soudu v Brně, který se zabývá...

Brněnský krajský soud pokračuje v projednávání případu napadení tenistky Petry Kvitové. Obžalovaným je Radim Žondra,...

Řidič se přes noc vyřádil na fotbalovém hřišti, zůstalo tam oraniště

Břeclavské fotbalové hřiště Pastvisko poničila kola vozidla či vozidel, které...

Několik vyrytých kruhů se objevilo na zasněženém fotbalovém hřišti v Břeclavi. Na svědomí je má jeden či více řidičů...

Žena uvěřila, že prodá kočárek do USA, podvodníkovi ještě zaplatila

Auto srazilo v Praze chodkyni s kočárkem (14.12.2015).

Na svou naivitu doplatila devětadvacetiletá žena z Brněnska, která se snažila přes internet udat svůj použitý kočárek....

Na bobry nalíčili u Brna zakázanou železnou past, může zabít i člověka

Železnou past s jablkem jako návnadou na bobry položil neznámý člověk u řeky...

Přísně zakázaná pytlácká železa někdo nastražil nedaleko chatové oblasti mezi Veverskou Bítýškou a Herolticemi na...

Další z rubriky

VIDEO: U Svratky se našla další zakázaná past, byla v sudu u chaty

Pytlácká past v sudu u chatky na Brněnsku

V sudu u jedné z chat v rekreační oblasti mezi Veverskou Bítýškou a Herolticemi na Brněnsku se objevila pytlácká...

Na vesnicích se dýchá hůř než v Brně, můžou za to lokální topeniště

Ilustrační snímek

V zimě je v jihomoravských vesnicích horší ovzduší než v největších městech. Můžou za to lokální topeniště. V topné...

Dívce vzplálo jídlo na sporáku, dveře do bytu vykopli policisté

Policisté zachránili dívku z hořícího bytu

Dívku z kuchyně zavalené dýmem od hořícího jídla zachránili v pondělí odpoledne brněnští policisté. Aby se dostali do...

Najdete na iDNES.cz