Projekt Wilson. Armáda pokutovala Brno za nedodržení podmínek smlouvy.

Projekt Wilson. Armáda pokutovala Brno za nedodržení podmínek smlouvy. | foto: Archiv MAFA

Vedení města chce oživit dům Wilson

  • 2
Bude, nebo nebude stát na Kraví hoře bytový dům Wilson? Ani po rezignaci starostky Brna-středu Dagmar Hrubé a jejího tajemníka Radovana Novotného a zaplacení desetimilionové pokuty nemají odpůrci stavby z Masarykovy čtvrti jistotu, že se polyfunkční dům stavět nebude.

Vedení městské části v čele s politiky ODS, kteří důsledky kauzy nejvíce pocítili, by ze smlouvy umožňující developerovi dům postavit rádo vycouvalo. Vedení města se zdaleka tak jednoznačně nevyjadřuje. A hodlá jednat o úpravách smlouvy s ministerstvem obrany, po nichž by z dokumentu mohla vypadnout podmínka nekomerčního využití areálu. Stavbě domu Wilson by tak nestálo nic v cestě. Z projektu zatím proto necouvá ani Wilson Properity, developerská společnost, která má polyfunkční dům stavět. "Zatím vyčkáváme," uvedl její jednatel Jiří Maršálek.

Jeho právník nicméně městu už před několika měsíci poslal dopis, ve kterém upozorňuje, že budou případnou škodu nárokovat. Před časem Maršálek zvažoval i možnost vzniklou pohledávku prodat.

Jak budou politici postupovat, zatím není jasné. Oslovení členové vedení města odpovídají velmi váhavě. Radní schválili už na konci června usnesení o tom, že budou jednat s ministerstvem o změně podmínek smlouvy.
"V zásadě jsou dvě možnosti. Buď se podaří korigovat smlouvu s ministerstvem, nebo bude potřeba zrušit smlouvu s Wilson Properity," nastínil náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Za jakých okolností by ministerstvo bylo ochotno podmínku nekomerčního využití zrušit, není zatím možné říct. "Čekáme, až nás osloví město. My jsme připraveni jednat," uvedl Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva. Za vypuštění podmínky nekomerčního využití bude zřejmě ministerstvo chtít za pozemek zaplatit.

Naopak odpůrci stavby jsou přesvědčeni, že projekt polyfunkčního domu s byty, nákupním centrem a klubovnou pro místní už je minulostí a místo něj by se mělo začít přemýšlet nad volnočasovým centrem, které na opuštěném armádním pozemku může vzniknout.

Projekt je podle Bartíka mrtvý
"Projekt Wilsonu je mrtvý. A kdokoliv se ho pokusí oživit, se zlou se potáže. To není výhrůžka, ale konstatování faktu," prohlásil zastupitel Brna-středu a jeden z vůdců odporu proti Wilsonu Svatopluk Bartík.

Podle Bartíka zřejmě bude kauza Wilson stát městskou část ještě další peníze, které po ní bude nárokovat právě Wilson Properity jako náhradu nákladů, které do projektu investovala. "Předpokládám, že to bude v řádu jednotek milionů. Uhradit by je měly zodpovědné osoby," řekl Bartík.

Rozpačití jsou z postupu vedení města na radnici Brna-středu. A tlačí na ně, ať řekne, co s pozemkem bude. "Pokud to neudělá, tak ať si pozemek spravuje samo," prohlásil nový starosta městské části Libor Šťástka. "Jsme v situaci, kdy máme navrhovat, co dál, ale s ministerstvem jednat nesmíme," popsal situaci, která na Brně-středu panuje.

Předáním pozemku zpět městu se chtějí politici Brna-středu pojistit proti "neoficiální variantě", která by mohla v otázce armádního pozemku na Kraví hoře také nastat. Podmínka nekomerčního využití, která je zakotvená ve smlouvě o převodu pozemku mezi ministerstvem obrany a Brnem, je totiž omezená deseti lety.

Vzhledem k tomu, že od podpisu smlouvy už uplynuly čtyři roky, je také možné, že město nakonec nechá pozemek ležet ještě několik let ladem a v příštím desetiletí už jej bude moci využít bez jakýchkoliv omezení.

"My to protahovat nechceme, současný stav, kdy je to tam zarostlé lebedou, nám nevyhovuje," podotkl Šťástka.
I kdyby na pozemku nakonec dům Wilson nestál, podle Bartíka bude nutné smlouvu s ministerstvem upravit. "Je třeba lépe definovat nekomerční využití. Je možné se bavit o tom, že by tam za určitých okolností byla měkká komerce možná," uvedl zastupitel.