Trhy jsou zavřené, náměstí v Brně přesto blokují protiteroristické zábrany

  • 19
Brňané se poslední týden musejí proplétat mezi betonovými bloky u vstupu na náměstí Svobody a další prostranství v historickém centru. Jde o takzvané protiteroristické zábrany, které se začaly o Vánocích objevovat před několika lety kvůli bezpečnosti velkého množství lidí na trzích. Trhy jsou ale vládou letos zavřené.

Betonové zátarasy jsou podle vyjádření městské části Brno-střed v centru umístěny i letos na základě dohody s policií kvůli bezpečnosti.

„Zábrany jsou umístěny na vjezdech na Zámečnickou a také na Zelném trhu na vjezdu u divadla Husa na Provázku. Dále také na České či Kobližné,“ uvedla mluvčí úřadu Brno-střed Kateřina Dobešová.

Betonové zátarasy a také betonové květináče mají zabránit potenciálnímu útoku teroristy s těžkým nákladním autem, jaký se stal v Berlíně v roce 2016

Umístěné jsou v Brně navzdory tomu, že trhy jsou zrušené, respektive otevřeno může mít jen několik stánků s vánoční dekorací.

„Nebudeme je odstraňovat mimo jiné proto, že se po centru pohybuje větší množství lidí, kteří se jdou podívat na vánoční stromy a také betlém na Dominikánském náměstí,“ zdůvodnila mluvčí.

Zátarasy ovšem nejsou na všech příjezdových cestách, což je i případ náměstí Svobody. Nejen kvůli zásobování obchodů a restaurací, ale také kvůli tomu, že tudy projíždí tramvaje. V minulosti proto byli hasiči a policisté okamžitě připraveni vytvořit „hradbu“ se svými vozy.

„Umístění a typ zábran řešíme dlouho dopředu, kdy se scházíme s policií, hasiči a dalšími pořadateli a aktéry a tyto záležitosti velmi pečlivě diskutujeme a chystáme,“ doplnila Dobešová. Dodala, že právě vánoční období je časem, kdy do centra vyráží nejvíce lidí, a proto jsou tady betonové bloky právě teď, a ne na jiných trzích či kulturních akcích.

Zrušené trhy chrání i Praha

Brno není jediné, které postavilo zátarasy kolem vánočních stánků. Podobně se k nim postavila i Praha.

„Bloky jsou umístěny na třech místech, a to konkrétně na Staroměstském náměstí, kde jsou dlouhodobě, poté na Václavském náměstí a náměstí Republiky,“ přiblížil Tadeáš Provazník z mediálního oddělení pražského magistrátu.

I sem byly umístěny na základě doporučení policie, protože v předvánočním období se na těchto místech koncentruje větší počet lidí.

„Jedná se o místa, která jsou vyhodnocena jako riziková pro případný teroristický útok, jelikož na území České republiky stále platí první stupeň teroristického ohrožení. Ten je platný již několik let,“ dodal Provazník.