Ulice Brna rozzáří vánoční tramvaj, její trasa bude dvakrát delší než dříve

  • 5
Do ulic Brna už v pátek těsně před prvním adventním víkendem vyjede vánoční tramvaj. Tentokrát ale bude kroužit po delší trase, než tomu bylo v minulosti. Vůbec poprvé se tak projede po Husově ulici kolem brněnského Petrova.

Speciální tramvaj v retro stylu bude ozdobena svítícími vánočními motivy a bude jezdit od pátku 27. listopadu každý den vždy od 16 do 20 hodin až do 27. prosince.

Místo klasického okruhu se však letos její trasa změní na osmičku, přičemž náměstí Svobody bude jejím středem. „Tramvaj bude kroužit v půlhodinovém intervalu na trase Česká – Náměstí Svobody – Hlavní nádraží – Nové sady – Šilingrovo náměstí – Česká – Náměstí Svobody – Hlavní nádraží – Malinovského náměstí – Česká,“ popsal generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Ke změně se dopravní podnik rozhodl z toho důvodu, že letos jsou vánoční trhy v centru města velmi omezené, a tak ani nebudou z náměstí Svobody kvůli stánkům odklánět pravidelné tramvajové linky 4 a 9 do okolních ulic.

„Vánoční tramvaj tedy na zastávkách v centru nemůže delší dobu stát, protože by brzdila provoz,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Kromě vánoční tramvaje bude jedna ze souprav, nejčastěji vypravovaná na lince 4, upravena jako takzvaná „PFková“, kterou dopravní podnik ozdobí vedle polepu s vánočním přáním také osvětlením. Ta bude jezdit ještě v prvních dnech nového roku.

Ve vozech MHD v Brně během adventu také zazní vánoční přání dětí z mateřských škol.

Dopravní podnik vybere ta nejhezčí, která do vozů nahraje, ostatní zveřejní na sociálních sítích. Doposud jich dorazilo osm.