Prodejci a řemeslníci jsou v nejistotě. Vánoční trhy na brněnském Zelňáku nebudou. ilustrační snímek

Prodejci a řemeslníci jsou v nejistotě. Vánoční trhy na brněnském Zelňáku nebudou. ilustrační snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Vánoční trhy na Zelňáku nebudou. Kde se odehrají, tuší jen starosta

  • 17
Na rozkopaném Zelném trhu v Brně lidé letos vánoční atmosféru nenasají. Tři týdny před začátkem není jasné, zda vůbec a kde se uskuteční oblíbené trhy. Nově zvolené vedení radnice viní z chaosu dosavadního starostu Libora Šťástku. Ten po dotazech MF DNES oznámil, že řešení zveřejní v úterý.

„To, že bychom tři týdny před začátkem trhů nevěděli, kde se budou konat, je nadmíru nestandardní. S jistotou můžeme říct jen jediné. Na Zelném trhu to nebude. Náklady na akci jsou přitom nemalé. Připravujeme ji od června,“ potvrdila Eva Skácelová ze společnosti Promo Planet, která Vánoce na Zelňáku pořádá (na atmosféru trhů na Zelňáku se podívejte zde).

Nově zvolení radní největší městské části Brno-střed, kteří ještě ani nenastoupili do funkce, už tak mají spor s odcházejícím starostou Liborem Šťástkou z ODS.

A bodem sváru jsou právě vánoční trhy na Zelňáku začínající už 28. listopadu. Navzdory názvu je už nyní jasné, že Brňany oblíbená akce se na Zelném trhu neodehraje. Archeologický průzkum totiž rekonstrukci náměstí za téměř 70 milionů korun (více o něm čtěte zde) zpozdil natolik, že skončí až příští rok v květnu.

A dosavadní vedení radnice ani po měsících pořadateli náhradní místo nenabídlo. Není tak jasné, kde a zda vůbec na devadesát trhovců před Vánoci bude prodávat.

Řemeslníci v nejistotě. Zboží na trhy vyrábí už od září

Stejně jako loni Skácelová na Zelném trhu naplánovala Vánoce očima dětí. Stánky ozdobí obrázky dětí z brněnských školek a škol, které je malovaly do speciální soutěže.

A pro děti by měl být připravený kolotoč, vláček nebo pódium, kde budou moci zpívat. Pořádající tým ale netuší, jestli se vše na případné nové místo vejde.

V nejistotě jsou teď i desítky řemeslníků. „Zboží se nevyrobí ze dne na den. Na trhy vyrábím už od září. Naštěstí dělám keramiku, která se mi nezkazí. Ale spousta kolegů má rodiny a trhy pro ně znamenají velkou část výdělků celého roku. Jsou pro nás velmi důležité,“ popsala jedna z řemeslnic, která nechce zveřejnit své jméno.

Jakmile se MF DNES o záležitost začala zajímat, dosavadní starosta Brna-středu oznámil, že řešení zveřejní v úterý.

„Mohu vás ujistit, že stál-li jsem u zrodu Vánoc na Zelňáku před šesti lety, nehodlám stát v žádném případě u jejich konce. Tato tradice musí a doufám bude pokračovat. Bez ohledu na politiku,“ odpověděl v pondělí v SMS bez dalších podrobností Šťástka. Na doplňující otázky už nereagoval.

Starosta před měsícem ujišťoval, že trhy budou. I když menší

Ještě na začátku října přitom s jistotou prohlašoval, že vánoční trhy budou na Zelném trhu, i když v omezené míře.

„V opravách se pokračuje postupně a právě centrální část náměstí, tedy od hotelu nahoru kolem Parnasu, kde se stánky tradičně umisťují, bude během podzimu opravená,“ uvedl tehdy Šťástka a sliboval, že jeho rada v říjnu vyjedná se stavebníky podrobnosti provozu.

To se ale dosud nestalo. A vznikající koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strany zelených, která Štástku po volbách posílá do opozice, to tvrdě kritizuje.

„Ověřili jsme si u sdružení IMOS/Firesta, které Zelný trh rekonstruuje, že jednání o uvolnění celého či části Zelného trhu na prosinec není z právních a technických důvodů možné. Ze smlouvy vyplývá možnost do 30. října omezit rozsah vánočních trhů, případně je přesunout. Tuto možnost však městská část nevyužila,“ píší lídři koalice.

Oficiální dopis zaslali v pondělí svým kolegům radním z ČSSD a ODS, které mají po ustavujícím zastupitelstvu nahradit. A apelují na ně, aby potíž řešili ještě před ním.

Novou koalicí vybraný starosta Martin Landa (Žít Brno) se navíc obává, že pokud se trhy neodehrají, bude po městské části pořádající firma požadovat odškodné. Promo Planet to zatím nekomentovala.

Podstatně jasnější obrysy mají trhy, které pořádá brněnský magistrát. Vánoční strom se na náměstí Svobody vztyčí za týden - 18. listopadu.

A do neděle ho ze tří kandidátů rostoucích v revíru Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny lidé mohou vybírat na webu www.brnenskevanoce.cz. Zatím s přehledem vede šestnáctimetrová jedle ojíněná. Vánoční trhy budou opět i na Moravském náměstí a brněnském výstavišti.