Veřejné referendum v obci Olomučany k výstavbě solární elektrárny

Veřejné referendum v obci Olomučany k výstavbě solární elektrárny | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

V referendu řekli ne, přesto je sluneční elektrárna v územní plánu dál

  • 1
Obyvatelé Olomučan se v únorovém referendu vyslovili jasně proti stavbě fotovoltaické elektrárny. Zastupitelé obce se však nedohodli na změně územního plánu. Ve vzduchu proto visí porušení zákona. Pro elektrárnu se tenkrát vyslovilo pouze 167 lidí. Proti bylo 322 občanů.

Kdo by však předpokládal, že se obecní zastupitelé budou odmítavým postojem lidí řídit, spletl by se. Minulý pátek se totiž zastupitelé usnesli, že územní plán zůstane beze změn.

"V územním plánu zatím elektrárna zakreslená je. Hlasovali jsme, jestli ji vymazat, nebo nevymazat a polovina zastupitelů byla proti vymazání. Vše proto zůstalo při starém," sdělil místostarosta Olomučan Josef Smíšek.

Situaci okomentoval i starosta Jiří Baštář. "Jednali jsme o vyškrtnutí této plochy, ale protože se dva lidé nedostavili a jeden nemůže hlasovat, protože má na tom místě pozemky, došlo k patové situaci," vysvětlil.

Utrpěla by příroda

Za pozemky u lesů, kde by měla stavba stát, by jejich současným majitelům nikdo víc peněz nenabídl. Přesto hlavně starší občané elektrárnu v obci příliš nechtějí.

"Nesouhlasím s tím. Měli bychom ji úplně nad barákama a máme strach, že při deštích bychom kvůli panelům měli zaplavenou celou ulici. Už teď, když přijde voda, plaveme. Auta by navíc při stavbě jezdila kolem nás. A znehodnotila by se i krajina. Já tam chodívám na procházku a nelíbilo by se mi to," vysvětlila již dříve jedna z potenciálních sousedek elektrárny Zdenka Klímová.

Firma Papeno, která chce fotovoltaickou elektrárnu v blízkosti obce stavět, chtěla původně pět hektarů pozemku. Teď už chce hektarů dvacet. Na stavbu si dokonce nechala vypracovat odborný posudek.

"Nechali jsme si udělat studii od renomované společnosti a bylo jasně řečeno, že krajinný ráz nebude narušen. Domnívám se, že půlka lidí ve vesnici vůbec neví, o čem to je," uvedl jednatel firmy Papeno Pavel Novák.

Miliony pro obec, Sokola i hasiče

Podle starosty Baštáře je to ovšem jinak. "Myslím si, že taková obrovská plocha zastavěná slunečními panely znamená narušení krajinného rázu tak jako tak," uvedl.

Jako kompenzaci za problémy se stavbou nabídla firma obci čtyřiadvacet milionů korun. Další milion by v případě vybudování elektrárny dostal místní Sokol a na stejnou částku by si přišli i dobrovolní hasiči.

"Peníze, které firma nabízela jako kompenzaci, by se do obecního rozpočtu určitě hodily a pomohly by při opravách řady věcí, například silnice. Není to ale zase taková částka, aby se o ni obec mohla opřít a aby ji to posunulo o sto procent výše. Příroda je drahocenná, určitě důležitější než peníze. Otázkou také je, jestli by je obec vůbec nakonec dostala," sdělil Baštář. Dodal také, že jde podle něho jenom o byznys.

"V Německu a Rakousku, kde dávají fotovoltaické panely na střechu, to je pěkné a účelné, ale takhle je to nesmyslná záležitost a na prostředí by to mělo hlavně negativní dopad," dodal Baštář.

Porušení zákona?

Pozemek, na kterém chce firma Papeno stavět, má bonitu čtyři až pět. To znamená, že není vhodný k zemědělskému obhospodařování. Starosta to připouští. Dodal však, že je to půda obhospodařovaná po staletí.

Celou věc dal starosta k posouzení právníkovi. "Myslím, že dochází k porušení zákona, protože podle zákona je výsledek referenda pro zastupitele závazný," dodal.

S tím však nesouhlasí jednatel firmy Papeno. "Referendum je obecně dle právního řádu závazné. Otázka musí ale být správně položena. Musí se v něm hlasovat o tom, o čem obec vůbec může rozhodovat. Pozemky, na kterých chceme stavět, ale nejsou vlastnictvím obce. Referendum by mělo mít pro vedení Olomučan pouze jakousi poradní hodnotu," dodal Novák.

Schválení územního plánu obce tak bude ještě pár měsíců trvat.