Nový salátový bar na oddělení gastroenterologie v brněnské Fakultní nemocnici v Bohunicích.

Nový salátový bar na oddělení gastroenterologie v brněnské Fakultní nemocnici v Bohunicích. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

V nemocnici zavedli salátový bar, zelenina je pro pacienty zdarma

  • 0
Pochutnat si na čerstvém křupavém salátu či ochutnat těstovinový salát s dresingem mají možnost pacienti Fakultní nemocnice Brno. Na tamním oddělení gastroenterologie totiž funguje salátový bar. Podobný komfort si nemohou dopřát pacienti v žádné jiné nemocnici v zemi.

A ti bohuničtí si salátový bar jen vychvalují. "Moc mi to chutná. Jsem zvyklá jíst zeleninu, takže když mám přístup k zelenině i tady, cítím se tu trošku jako doma. Rozhodně je to zpestření oproti normální nemocniční stravě," popsala pacientka Anna.

Saláty, které jsou zdarma, si mohou pacienti na doporučení lékaře dopřávat třikrát týdně. "Do budoucna bychom chtěli, aby tuto možnost měli od pondělí do pátku," popsal přednosta kliniky Jan Lata.

Nový salátový bar na oddělení gastroenterologie v brněnské Fakultní nemocnici v Bohunicích.Nový salátový bar na oddělení gastroenterologie v brněnské Fakultní nemocnici v Bohunicích.

A proč zrovna salátový bar? "Denně bychom měli sníst půl kila ovoce a zeleniny. Pacienti, kteří jsou na našem oddělení, potřebují změnit stravovací návyky. Je rozhodně lepší jim ukázat, jak ovoce a zeleninu jíst, než jim jen teoreticky sepsat jídelníček," sdělil lékař Milan Dastych.

Kvalitní čaj pro pacienty

Na oddělení gastroenterologie však chtějí pacientům pobyt v nemocnici i nadále zpříjemňovat. "Hodně pacientů by si rádo uvařilo dobrý, kvalitní čaj. Zatím se však musí spokojit s čaji, které se vaří ve velkých objemech," uvedl přednosta kliniky Lata.

Na svém čaji by si ale pacienti mohli pochutnat již od července. "Máme na oddělení přislíbeny velké nádoby, v kterých bude horká voda," uvedla mluvčí nemocnice Bohunice Anna Mrázová. Pacient si tak jen vybere z nabídky voňavých čajů a ten si pak sám zalije.