Horní Kounice a Brumov patří mezi 18 obcí v celé zemi, které komunální volby teprve čekají. Ilustrační foto

Horní Kounice a Brumov patří mezi 18 obcí v celé zemi, které komunální volby teprve čekají. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

V Brumově a Kounicích vládnou správci, volby obce teprve čekají

  • 2
Přestože volby před týdnem skončily a na většině míst kraje lidé sledují jednání vítězů o tom, kdo v následujících letech povede jejich obec či město, v Brumově na Brněnsku a Horních Kounicích na Znojemsku teprve chystají kandidátky. Volby se tam totiž zatím vůbec nekonaly.

Důvodem, proč volby v Brumově a Kounicích zatím neproběhly, bylo zmeškání termínu pro podání kandidátek. Obě vesnice tak patří mezi osmnáct měst a obcí v zemi, které od soboty spravují správci z ministerstva vnitra do doby, než se u nich uskuteční volby náhradní.

Dnes už bývalý starosta Horních Kounic Petr Karbaš tak minulý pátek předal klíče od svého obecního úřadu do rukou správce. "Mám za sebou druhé volební období a už jsem z toho unaven," popsal Petr Karbaš důvody, proč ani on nepodal kandidátku.

Správcem řízené obce

V Horních Kounicích na Znojemsku je správcem Stanislav Janků. Úřední hodiny má v úterý od 10.00 do 14.00.

Danuše Vincůrová vykonává funkci správce v Brumově na Brněnsku, k zastižení na tamním úřadě je v pondělí od 10.00 do 14.00.

Mimo úřední hodiny mohou v případě nenadálých situací místní obyvatelé volat na jejich mobilní telefony, jejichž čísla mají na úřední desce.

Dodatečné volby vyhlásí ministr vnitra do 30 dnů po uveřejnění celkových výsledků voleb v zemi a následně se musejí konat do 90 dnů.

Na radnici úřaduje správce z ministerstva

Na tamní úřední desce už visí potřebné informace o tom, že správu obce od 16. října vykonává státem pověřená osoba. "A na úřední desce jsou uvedeny i kontakty na tohoto správce či jeho úřední hodiny," nastínila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Stanislav Janků, který teď v obci úřaduje, od starosty převzal nezbytné doklady a věci pro výkon funkce včetně klíčů od úřadu, razítek, hesel k datovým schránkám či čísel bankovních účtů.

Podobné je to i v Brumově na Brněnsku. Tamním správcem je Danuše Vincůrová a v obci bude fungovat vždy v pondělí.

A proč se volby v těchto obcích nekonaly? "Žádná politická strana, která by to tady vedla, u nás není. A nezávislí kandidáti na to zapomněli. Propásl se prostě termín, a proto se zažádalo o náhradní," nastínil důvody bývalý starosta Horních Kounic Karbaš.

Nový termín voleb určí ministerstvo

Místní lidé jsou z nastalé situace zmatení a nevědí, proč to tak je. "I místní rozhlas rozhlašoval, kdo by chtěl dělat starostu. Ale nikdo to vzít nechce. Nikdo se do toho u nás nehrne. Přitom jsme taková malá dědina. Asi je to málo placené a moc starostí," míní obyvatelka Horních Kounic Marie Kuderová.

Ze situace je nešťastná, ale ač se vedení obce dřív účastnil její děda i strýc, sama se angažovat nechce. Vlastně ani nemůže. "Pracuji v Brně, můj bratr zase trvale v Praze. Ale řada lidí je tady určitě schopných," dodala.

Podobný problém skloubit civilní práci s prací pro obec má i dnes už bývalý místostarosta Horních Kounic Libor Procházka. "Staráme se o obec při práci, je to časově náročné. Proto nechtěl nikdo kandidovat," vysvětlil Procházka.

Podle něj se však lidé po promarněné šanci již domluvili a vypadá to, že se v dodatečných volbách utkají minimálně dvě kandidátky.

Dodatečné volby musí ministr vnitra vyhlásit do třiceti dnů po uveřejnění celkových výsledků a následně uskutečnit se musí do devadesáti dnů. Správci tak budou v obcích působit až do zvolení nového zastupitelstva.

,