Vladimír Morávek z Divadla Husa na provázku se snaží Havlovu uličku zapsat na...

Vladimír Morávek z Divadla Husa na provázku se snaží Havlovu uličku zapsat na brněnskou mapu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

2 853+31=5 960 je chyba? Ne, prý falešné hlasy pro Havlovu ulici

  • 97
2 853 hlasů pro uličku Václava Havla na internetu plus 31 hlasů originálními papírovými hlasovacími lístky. Celkem 5 960. Takový podivný součet dostali zastupitelé Brna-středu v podkladech pro hlasování o přejmenování spojnice Petrova a divadla Husa na Provázku. Tabulka má odrážet výsledek ankety mezi Brňany.

Podle starosty městské části Brno-střed to ale chyba v počtech není.

"Do ankety totiž přišlo velké množství evidentně falešných hlasovacích lístků. Originály vyšly ve zpravodaji městské části. Tyhle hlasy byly nakopírované a vyplněné úplně stejným způsobem," vysvětlil Šťástka.

Namnožené hlasy tak podle něj byly při závěrečném sčítání výsledků ankety vyškrtnuté. V podkladech pro zasedání zastupitelstva jsou ale zohledněné.

Součty v tabulce pro zastupitele nesedí. Rozdíl jsou podle starosty Šťástky falešné hlasy.

 Je to přitom už podruhé, co se objevuje podezření o manipulování ankety. Velké množství hlasů za krátký časový úsek přibylo i do ankety internetové. Tentokrát pro variantu proti.

O tom, zda brněnským radním doporučí přejmenování uličky, budou zastupitelé městské části Brno-střed rozhodovat už na středečním zasedání. Mají poradní hlas.