Změna plánu. Úsekové měření v brněnském tunelu zatím nebude, je bezpečný

  • 21
Řidiči, kteří projíždějí Husovickým tunelem v Brně, mohou být klidnější. Úsekové měření rychlosti, které mělo sloužit k vybírání pokut, tam zatím umístěno nebude. Vyplynulo to z jednání města a policie.

Vedení Brna ujišťovalo, že měření rychlosti v tunelu nechystá. Policie si jej však ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic prosadila, od března zařízení fungovalo ve zkušebním provozu a od května se na jeho základě měly vybírat pokuty.

To se nyní po jednání vedení města s krajským policejním ředitelem Leošem Tržilem mění. Nainstalované kamery budou prozatím sloužit pouze k vyhodnocování dopravní situace.

„Několikrát jsme deklarovali, že s pokutováním řidičů nesouhlasíme. K dopravním nehodám zde dochází v jednotkách případů ročně, z toho lze dovozovat, že řidiči jezdí bezpečně. Dalším důvodem je, že nám nepřijde vhodné plnit městský rozpočet automatizovaným vybíráním pokut,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle spolku Brno autem policie vyslyšela argumenty, že měření je nesmyslná šikana řidičů.

„Začínat s měřením v tunelu v době, kdy v lokalitě Tomkovo náměstí a Rokytova dojde ještě letos k zahájení výstavby dalšího a tolik potřebného úseku velkého městského okruhu, která významně zkomplikuje dopravu v dané lokalitě, nedává smysl. Už tak bude těch dopravních omezení hodně, a to nejen v Husovicích,“ připomíná radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Policejní ředitel Tržil nicméně upozorňuje, že dopravní předpisy a značení stále platí. A pokud nebudou řidiči v tunelech dodržovat pravidla, policisté mohou přistoupit k sankcím.

„Samotné ukáznění menšiny řidičů, kteří se dopouštějí přestupků, v konečném důsledku přináší větší propustnost i plynulost dopravy,“ míní  Tržil.

V Husovickém tunelu platí maximální povolená rychlost 60 kilometrů v hodině, řidiči ji však často překračují. Jen za první den zkušebního provozu odhalilo úsekové měření přes 8 300 hříšníků, v průměru porušilo rychlostní limit každé čtvrté auto.