ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Úrazová nemocnice odmítá pochybení, sestry však dostaly leták v angličtině

  • 10
Úrazová nemocnice v Brně připravila letáky se základními anglickými frázemi, které pomohou sestrám při komunikaci s cizinci. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Zdeněk Buštík. Zařízení tím reaguje na nedávnou událost, kdy do nemocnice přišly tři cizinky a ptaly se na vyšetření na koronavirus. Buštík se zároveň ohradil proti tomu, že by nemocnice v této situaci pochybila.

Tři cizinky přišly do nemocnice poslední únorovou sobotu ve tři hodiny ráno a ptaly se na možnosti vyšetření na nákazu koronavirem. Sestra neuměla anglicky, proto s nimi na chodbě mluvila lékařka.

Než si personál došel pro ochranné pomůcky potřebné k vyšetření, byly podle ředitele Zdeňka Buštíka cizinky pryč.

V médiích se pak objevily informace, že dotyčnými pacientkami byly Američanka a její kamarádka z Ekvádoru, u kterých se později v Praze potvrdila nákaza koronavirem

Buštík k tomu řekl, že nelze potvrdit totožnost cizinek v nemocnici, protože se nijak neprokázaly. „Jsme si ale vědomi dílčích nedostatků v komunikaci a poučili jsme se z toho, proto jsme připravili základní anglické fráze pro sestry ve službě, aby se už nic podobného nestalo,“ uvedl.

Ohradil se proti některým výrokům z posledních dní, že nemocnice udělala chybu a poslala ženy, u nichž bylo podezření na koronavirus, asi taxíkem do Fakultní nemocnice Brno, kde je infekční klinika.

Tuto informaci uvedl na tiskové konferenci primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který přístup vedení nemocnice v souvislosti s koronavirem označil, kromě ekonomické situace, jako jeden z důvodů, proč město vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele. 

„Zpráva, kterou náměstek Hladík předal médiím, že nemocnice nedodržela postupy, ke kterým se zavázala, a odeslala cizinky někam taxíkem, vychází z neúplných informací, nebo je zpráva účelově zavádějící. O celé situaci si vyžádala podrobnosti jen paní primátorka Markéta Vaňková, pan náměstek Hladík se mnou situaci vůbec nekomunikoval,“ uvedl Buštík. 

Výběrové řízení nevnímá jako důsledek přístupu k potenciálně nakaženým ženám nebo špatného řízení nemocnice.

Podle něj je vyhlášení výběrového řízení právem zřizovatele s ohledem na to, že letos bude v nemocnici pátým rokem. Buštík uvedl, že zatím se nerozhodl, zda se do výběrového řízení také přihlásí.

,