Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Úřady po loňském dopravním kolapsu slibují, že opravy silnic lépe naplánují

  • 17
Nekonečné chvíle strávené v dopravních kolonách v okolí Brna mají řidiči ještě v paměti. Do mnoha oprav se vloni pustilo jak Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), tak Jihomoravský kraj i obce. Mnohdy se tak stalo, že objízdná trasa vedla přes silnici, kterou dělníci také opravovali. Nic takového prý letos nehrozí.

Slibují to příslušné úřady, které se snaží koordinaci staveb intenzivně řešit. „Chceme zajistit, aby letošní modernizace dopravní infrastruktury zasáhly co nejméně do pohodlí a bezpečnosti řidičů i cestujících,“ poznamenal náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla jsou jednání s krajem i policií po loňských zkušenostech velmi aktivní (o komplikacích jsme psali zde). „Celou zimu jsme se pokoušeli sladit termíny jednotlivých oprav. Je třeba si ovšem uvědomit, že v současné době dochází prakticky ke stavbě zcela nového povrchu dálnice D1, a to za plného provozu. Zcela bez omezení to nepůjde nikdy,“ zdůraznil Rýdl.

Do oprav silnic investují stovky milionů korun

Na opravu jihomoravských silnic dá ministerstvo dopravy celkem 238 milionů korun, dalších 112 milionů chce investovat samotný kraj. Už v květnu má například odstartovat rekonstrukce pravého pruhu dálnice v úseku mezi Slatinou a Podolím, která se dotkne také sjezdů na Slatinu a Brno-východ.

V červenci pak dělníci začnou opravovat tah na Svitavy – silnici R43 u Kuřimi. V obou případech se dají očekávat dopravní zácpy. Rekonstruovat se bude také další úsek dálnice D1 ve směru od Rousínova po Vyškov.