Na náměstí u Kraví hory vzniknou byty, tramvaje budou kroužit po obvodu

  13:41
Brno zná novou podobu náměstí Míru u vyhledávané lokality na Kraví hoře. Radní ve středu schválili vítěze architektonické soutěže. Proměna tohoto místa ale začne nejdříve za dva roky, letos po letech slibů teprve zahájí dlouho očekávanou úpravu parku na Moravském náměstí.
V architektonické soutěži na úpravu náměstí Míru v Brně uspěl architekt Luboš...

V architektonické soutěži na úpravu náměstí Míru v Brně uspěl architekt Luboš Františák se svými spolupracovníky. Pohled z výšky na nově upravený prostor u Kraví hory. | foto: Vizualizace: Luboš Františák

Zatímco Kraví hora v Brně láká za odpočinkem zástupy lidí, náměstí Míru hned v sousedství je naopak dlouhodobě místem, kde se kdokoli jen nerad zdržuje. I proto vedení Brna loni na jeho proměnu vypsalo architektonickou soutěž a nyní zveřejnilo vítězný návrh.

Zanedbaný prostor, který navíc odrazuje komplikovanou křižovatkou spolu s tramvajovou smyčkou, architekt Luboš Františák se svým týmem přetvořil na mnohem harmoničtější zónu.

„Porota ocenila zejména velkorysé pojetí centrálního veřejného prostoru Masarykovy čtvrti s jasně vymezeným náměstím. A také nápadité dopravní řešení, které počítá s vedením tramvajové smyčky po obvodu nového náměstí Míru a napravuje tak současný nepřehledný stav křižovatky,“ poznamenal za organizátory soutěže Michal Sedláček, ředitel Kanceláře architekta města Brna (KAM).

Kromě toho se počítá s bytovou zástavbou opuštěného bývalého vojenského areálu směrem na jih. Celkem 65 menších bytů je určených pro rodiče s dětmi a seniory či jako startovací. Přízemí obsadí stávající samoobsluha Brněnka i další obchody a služby. Na ploše asi 700 metrů čtverečních se počítá také s prostorem pro volnočasové aktivity.

„Komunitní centrum se zahradou bylo jedním z nejčastějších požadavků místních. Prostor zahrne sál s klubovnami, učebnami i dílnou. Podloubím domu bude možné projít do komunitní zahrady s velkým altánem i lezeckou stěnou pro děti,“ doplnil za KAM David Zajíček. Směrem ke Kraví hoře poté vyroste kolonáda, která zároveň poslouží jako krytá terasa s kavárnou, zázemím pro řidiče MHD či veřejnými toaletami.

Návrh točny tramvají může být problém

Ne pro všechny v porotě však hrál vítězný návrh prim. Jiný preferoval brněnský radní pro územní rozvoj Filip Chvátal (KDU-ČSL).

„Nejsem si totiž jistý, nakolik je možné uskutečnit navržené dopravní řešení,“ naráží na možný problém s hlukem. Tramvaje totiž pojedou blíž domům než dnes. Respektuje však názor většiny poroty, což svým rozhodnutím včera stvrdila i celá rada.

Spokojený však není ani předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. Poukazuje zejména na velké množství bytů, jež v místě vyrostou a proti nimž vystupoval. „Chtěli jsme komunitní centrum, ale bez jakýchkoli dalších bytů,“ sdělil opoziční zastupitel Brna-střed za Zelené.

Nelíbí se mu ani fakt, že tramvaje obkrouží celé náměstí, a vytvoří tak hranici pro volný pohyb celým prostorem. „Kdybych si měl už nějaký z návrhů vybrat, zvolím ten od ateliéru RAW, který počítá s tramvajovou smyčkou na okraji,“ přiblížil projekt, jenž nicméně v soutěži skončil až na třetím místě.

Místní aktivisté se tak nyní chtějí poradit, jak zareagovat a zda se případně pokusí dosáhnout ještě nějakých změn. „Chtěli bychom jednat, ale město asi moc otevřené diskusi nebude,“ odhadl Závodský. Čas však zatím mají, protože náměstí Míru se podle Chvátala promění nejdříve za dva roky.

Moravské náměstí oživí koncerty a divadla

Jak daleko je občas od návrhu k realitě, pro srovnání ukazuje plán na úpravu parku na Moravském náměstí. Soutěžilo se už před pěti lety, nicméně prostor v centru města je dodnes ve stejném stavu.

V roce 2016 politici počítali s tím, že také začnou do dvou let. Současné vedení Brna-střed tvrdí, že letos už se v parku opravdu něco začne dít. Problémem totiž v minulosti byly mimo jiné vysoké náklady. Původní odhady hovořily o celkové sumě 25 milionů korun, jenže ta se postupně vyšplhala až na trojnásobek

„Chceme výrazně zlepšit podmínky pro současné stromy. Tyto úpravy jsou poměrně nákladné, a tak hledáme řešení, které bude přiměřené,“ uvedli v minulosti architekti z ateliéru Consequence forma, kteří na projektu spolupracují.

Nakonec s politiky Brna-střed došli ke kompromisu, který znamená spíše menší úpravy původního návrhu. „Novou dominantou parku se tak stane centrální multifunkční plocha s vodními prvky, která poslouží i ke kulturnímu vyžití, třeba pro pořádání divadelních představení, komornějších koncertů a výstav,“ prohlásil starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS) s tím, že nadále se počítá i s kavárnou.

Stavební práce tady chtějí zahájit letos po prázdninách, rekonstrukce má trvat zhruba rok.

Chodníky na Mendláku rozkopou kvůli parovodům

Pohyb po významném dopravním uzlu v Brně na Mendlově náměstí má být pro tisíce cestujících, kteří tudy denně projdou, už od pondělí mnohem komplikovanější. Pracovníci Tepláren Brno totiž začnou s výměnou parovodů za moderní horkovody, kvůli čemuž rozkopou velkou část chodníků. Konkrétně ty, u nichž dnes zastavují tramvaje z centra od České a hlavního nádraží. Obě zastávky se přesunou na provizorní místa. Dělníci zaberou i chodník podél Mendelova muzea, kde zastavují linky autobusů. Na teplárny na podzim navážou vodárny a další investoři, takže komplikace tady budou zažívat lidé až do příštího léta.

Autor:
  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...