V Mikulově instalovali nově zrestaurovaný obraz Ukřižování z kaple sv.

V Mikulově instalovali nově zrestaurovaný obraz Ukřižování z kaple sv. Šebestiána na Svatém kopečku. | foto: Regionální muzeum v Mikulově

Mikulov vystavil ukradený obraz, který skrýval cennou středověkou malbu

  • 0
Před několika lety lupiči ukradli z kostela sv. Šebestiána na Svatém kopečku v Mikulově zdánlivě bezcenný obraz. Jen díky tomu byla však objevena starší vzácná malba ze šestnáctého století, která se skrývala pod původní vrstvou. Nyní obraz instalovali v mikulovském zámku.

K vidění bude obraz od 5. dubna jako součást výstavy Z pokladů mikulovských farností.

Kdyby nebylo zlodějů, pravděpodobně by se o existenci spodní malby nikdy nikdo nedozvěděl. Poté, co obraz zmizel, ho v katastrofálním stavu objevili rakouští policisté a vrátili ho do České republiky.  

Když se dílo dostalo do brněnského biskupství, vypadalo jako kus hadru nebo starý koberec a mělo být uloženo do depozitáře. Nakonec díky nadšencům putovalo na Vyšší odbornou školu restaurátorskou jako cvičný materiál pro studenty.

Než se obraz k mladým restaurátorům dostal, někdo ho poskládal do úhledného čtvercového balíku, čímž na plátně vznikly praskliny, které pak studenty navedly k hlubšímu zkoumání. Díky pečlivé práci se jim podařilo zjistit, že se pod malbou z devatenáctého století nachází ještě původní obraz namalovaný v první polovině století šestnáctého zobrazující totožný námět - ukřižování Krista.

"Už samotná kompozice obrazu byla středověkého rázu. Tomu, že pod současnou malbou existuje ještě starší verze, napovídalo i plátno. V něm byla jako podklad použita italská sádra, která se používala v šestnáctém století," vysvětluje restaurátor Jan Knor, co vedlo jeho studenty k tomu, aby obraz prozkoumali pomocí sond a rentgenu.

"Ty pak odkryly části původní malby," dodal Knor.

Obraz chtěla Praha, zvítězil Mikulov

Restaurátorské práce trvaly s přestávkami zhruba pět let a stály asi čtyři sta tisíc korun. Obraz o rozměrech 2,9 krát 2,6 metrů patří mezi unikáty a jeho hodnota je nevyčíslitelná.

Mikulovští jsou na obraz náležitě hrdí a bojovali o něj. Když se zjistilo, že se pod původní vrstvou skrývá stará malba, usilovali něj i v Praze. Městu se ale podařilo prosadit, aby byl zrestaurován v Mikulově.

"Obraz tak doplňuje mozaiku kulturního dědictví Mikulova," vysvětlil spojení s Mikulovem starosta Rostislav Koštial. "Až se nám podaří zrekonstruovat i kostel sv. Šebestiána na Svatém kopečku, chceme vyhotovit kopii obrazu, kterou tam pověsíme," dodal.