(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marek Podhora, MAFRA

Ryby v řekách na jihu Moravy zabíjí sucho a nečistoty z polí i kanálů

  • 2
Rozkládající se těla ryb vyplavená na břeh vídají v posledních dnech rybáři kolem jihomoravských řek. Za hromadný úhyn těchto živočichů může především nedostatek kyslíku, ale také nečistoty, které se při prudkých lijácích vyplaví do řek z kanalizace.

V období sucha, kdy v řekách teče málo vody, ztrácí tato životadárná tekutina na kvalitě.

„Nízké průtoky vedou k slabšímu naředění vody a horké počasí navíc způsobuje rychlé prohřátí vodního sloupce. V tocích i v menších nádržích tak ubývá kyslík a zhoršují se životních podmínky vodních živočichů,“ říká mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Když pak dlouhotrvající sucho vystřídají krátké a prudké deště, vyprahlá krajina nedokáže tak velké množství vody v krátkém čase pojmout. Do řek se tím spláchnou nečistoty z polí i z vyplavených kanalizací.

„Nízké průtoky, vysoké teploty a nedostatek kyslíku samy o sobě vytvářejí podmínky, ve kterých ryby velmi obtížně přežívají. Pokud k těmto faktorům přibude anomálie ve formě silně znečištěné vody ze splachů a z kanalizací, může v těchto úsecích vodních toků bohužel dojít k úhynům ryb a vodních živočichů,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Minulý týden takto uhynuly ryby třeba na řece Svratce u Rajhradu. O týden dřív na řece Jihlavě. A podobnou zkušenost mají i rybáři v Břeclavi. Mrtvé ryby tu v polovině května plavaly na hladině takzvaného Mlýnského náhonu. Jak se tamější rybáři domnívali, i za jejich úhyn mohla bouřka.

„Jediným problematickým místem byl právě Mlýnský náhon. Domníváme se, že příčinou je bouřka, která do vody něco spláchla,“ uvedl tehdy hospodář břeclavského Moravského rybářského svazu David Hykl.

Situaci by pomohly dlouhotrvající mírné deště, které by vylepšily vodní bilanci v řekách. Dlouhodobá předpověď počasí ale s ničím takovým nepočítá.