Brněnští taxikáři vyjeli na podporu pražských kolegů proti Uberu

  • 23
Brněnští taxikáři vyrazili krátce po poledni na okružní protestní jízdu po městě. Ke koupališti Riviéra se sjelo zhruba 70 aut. Taxikáři chtějí vyjádřit podporu pražským kolegům, kteří právě dnes pomalou jízdou v metropoli bojují proti alternativní službě Uber.

Auta jela Brnem přes Poříčí, Opuštěnou, Ostravskou a Řípskou ulici. Odtud zamířila na letiště v Tuřanech, kde se otočila a vydala zpět k Riviéře. Protest trval zhruba hodinu a půl.

„Ještě jsem účast přesně nepočítal, ale jsem spokojený,“ řekl šéf brněnského cechu taxikářů Radek Kolář. Na rozdíl od pražských kolegů ti brněnští neměli v úmyslu blokovat dopravu. Proto se rozhodli vynechat centrum a malý městský okruh.

„Od začátku to bylo tak, že chceme jízdou upozornit na Uber a vyjádřit solidaritu s Prahou. Blokovat jsme nechtěli, to v Praze naplánovali pomalou jízdu,“ zdůraznil Kolář.  

Pražským i brněnským taxikářům se nelíbí, že státní orgány nedělají nic proti službě Uber, jejíž obchodní model je podle odpůrců v Česku nelegální.

Pražští taxikáři kvůli Uberu zablokovali cestu na Ruzyni

„Povedla se nám úžasná věc, a to spojit se jak mezi sebou, tak sjednotit i dispečinky. Máme jedinečnou příležitost, jak dát najevo, že daná situace je již neúnosná a žádáme její radikální řešení,“ napsalo na Facebooku Sdružení českých taxikářů.

V Brně Uber zakázali

V Brně už provoz služby Uber zastavil předběžným opatřením krajský soud, který dospěl ke stejným závěrům, na něž upozorňují právě taxikáři.

A sice že Uber ignoruje předpisy. Auta spolupracujících řidičů totiž nejsou nijak označená a šoféři nemají povinnost mít taxametry. Vše se řeší přes mobilní aplikaci.

Spor mezi taxikáři a Uberem se bude ve čtvrtek řešit i na Úřadu vlády. Na plánované schůzce se sejde expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu Ondřeje Malého (rozhovor s ním čtěte zde). Zúčastní se jí také zástupci ministerstev, Prahy a také Brna.

, ,