Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Uber může v Brně znovu jezdit, vrchní soud zrušil předběžné opatření

  • 30
Společnost Uber bude moct v Brně znovu poskytovat přepravní služby. Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které jí to zakazovalo. Firma bude moct jezdit dnem doručení rozhodnutí soudu.

Na rozhodnutí soudu upozornila Česká televize. Případem se znovu bude zabývat Krajský soud v Brně, který předběžné opatření vydal.

Uber do Brna vstoupil na začátku února a hned vzbudil nevoli především u klasických taxikářů, kteří jej považovali za nekalou konkurenci. Taxislužba Lido Taxi následně podala na Uber žalobu, ke které se přidal i brněnský magistrát. Krajský soud v Brně jim v půlce dubna dal v předběžném opatření za pravdu (psali jsme zde).

Zdůvodnil to tím, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Podle soudu nelze poskytovat služby, když k tomu řidiči nemají oprávnění, auto není označené jako taxi nebo nemá taxametr. Krajský soud v květnu zamítl i návrh Uberu na zrušení předběžného opatření, a proto si firma podala odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

„Vrchní soud předběžné opatření zrušil a vrátil soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí,“ uvedl mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Před doručením nechtěl komentovat důvody, ani to, kdy soud rozhodnutí doručí. Obecně platí, že má soudce na vypracování písemného vyhotovení 30 dnů. Soud rozhodoval v minulých dnech.

Situace je nešťastná, uvedl náměstek primátora

Už minulý týden Vrchní soud v Olomouci zrušil opatření brněnského krajského soudu, které zakazovalo v Brně jezdit pod hlavičkou Uberu konkrétnímu řidiči - Jakubu Dümlerovi (více zde).

Až poté začal vrchní soud projednávat takzvané velké předběžné opatření, které se týkalo celého Uberu. A i v něm tedy rozhodl ve prospěch alternativní taxislužby.

„Situace je bohužel nešťastná, ale více nyní opravdu nelze říci. Podle dostupných informací předpokládáme, že důvodem zrušení předběžného opatření jsou procesní nedostatky na straně Krajského soudu v Brně a že se toto dnešní rozhodnutí netýká podstaty zákazu,“ uvedl náměstek brněnského primátora pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno).

„Lze tak usuzovat mimo jiné z toho, že došlo k vrácení věci k novému projednání a ne k pouhému zrušení. Více bude možné říci, až bude odůvodnění doručeno,“ doplnil Hollan.

,