(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Metro.cz

Ženy se provdaly za psychicky nemocné seniory, pak je trýznily a obraly

  • 63
Na neobvyklý případ zneužívání psychického stavu seniorů narazili v tomto roce brněnští policisté. Oběťmi byli tři muži s nastupující demencí, které si nejspíš během jejich pobytu na psychiatrii vyhlédly o desítky let mladší ženy. Vloudily se jim do přízně, převzaly je do domácího ošetřování a nakonec je přiměly ke sňatku.

Domácí idyla ale seniory nečekala. „Ženy se o muže náležitě nestaraly, neposkytovaly jim potřebnou stravu, nutily je vykonávat těžší domácí práce, braly jim peníze z důchodů a postupně na sebe převedly i jejich majetek. Nakonec jim zabavily i léky, které jako psychiatričtí pacienti měli užívat,“ popsala komisařka z oddělení obecné kriminality brněnské policie Andrea Kornetová.

„Po čase muži skončili zpět ve stejné nemocnici, ovšem v daleko horším stavu. Právě v té době jsme byli na případy upozorněni,“ doplnila Kornetová.

Vyšetřování je však komplikované. „K případům jsme se dostali pouze ve formě poznatku. Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu mužů nejsme schopní zjistit, co se tam ve skutečnosti dělo,“ podotkla komisařka.

Poškození muži si nepamatují ani adresu

I když se policie snažila opatřit důkazy, neuspěla. „Zdravotní stav seniorů jim zabraňuje popsat události tak přesně, abychom mohli zahájit trestní stíhání dotyčných žen. Jsou dezorientovaní, nevybavují si podrobnosti, nejsou schopní popsat průběh násilí a dokonce určit ani adresu, kde s ženami bydleli,“ uvedla Kornetová.

Navíc se záležitosti odehrály už před nějakým časem a je těžké je zpětně zrekonstruovat. Podle komisařky není ani možné zjistit, jestli má trýznění mužů na svědomí jedna organizovaná skupina, i když určité poznatky tomu nasvědčují.

Všichni poškození totiž pobývali ve stejné nemocnici, všechny jejich manželky jsou z Brna. Jeden z mužů navíc uvedl, že mu bylo nabídnuto, aby si vybral ze tří možných manželek.

„Chceme apelovat na lidi, aby si všímali, co se děje s jejich sousedy, přáteli, bývalými kolegy a staršími příbuznými. A případně včas upozornili nás, sociálku nebo poradnu pro oběti násilí. Jedině tak se dá takové jednání postihnout a potrestat,“ podotkla Kornetová.