Turako šedý v brněnské zoo. | foto: Veronika Kovářová, MAFRA

V brněnské zoo odchovali vzácného ptáka. Mládě turaka šedého

  • 2
Už druhé mládě turaka šedého se letos narodilo v brněnské zoologické zahradě. Jedná se o velký úspěch, protože kolem hnízdění turaků, ptáků příbuzných kukačkám, mají biologové stále mnoho otazníků.

Mládě se vylíhlo přesně sedm měsíců od předchozího odchovu. „Ten byl zároveň prvním odchovem turaka šedého v Česku,“ řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

„Samice seděla na vejcích přibližně jeden měsíc a na začátku září se z jednoho ze tří vajec vylíhlo mládě. Rodiče ho pečlivě krmili a hnízdo střežili,“ dodala Brindzáková. Hnízdo pak malý turako opustil po dvaceti osmi dnech, o tři dny později se pak odvážil i do venkovní expozice.

Turako šedý v brněnské zoo.

Turakové šedí jsou nejméně chovaným druhem turaků, do Brna přišli první z Olomouce v roce 2013. Metodiku jejich chovu chovatelé konzultovali s kolegy z Costswold Wildlife Park ve Velké Británii, kde se podařilo odchovat vůbec první turaky šedé v Evropě.

Mláděti je v současnosti 51 dnů, jeho pohlaví se zatím neví. Samička narozená v únoru byla zapůjčena do soukromého chovu.

„K tomuto řešení jsme přistoupili, protože jsme nenašli vhodné umístění v rámci Unie českých a slovenských a zoologických zahrad. Nechtěli jsme, aby naše první mládě putovalo do zahraničí, odkud by byl jeho případný návrat problematičtější,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků brněnské zoo Petr Suvorov.

V zoo přibudou svišti

Zoologická zahrada, která byla za své aktivity oceněna na říjnovém zasedání Světové organizace zoologických zahrad WAZA, plánuje od příštího roku chovat také sibiřské sviště.

„Dovezeme je ze zoologické zahrady v ruském Jakutsku. V evropských zahradách jsou zatím poměrně velkou raritou,“ řekl ředitel zoo Martin Hovorka. Sibiřští svišti jsou na rozdíl od horských, žijících v Evropě, přibližně o čtvrtinu větší a mají srst na hlavě černou.

„Vybudujeme pro ně novou expozici, což ani nebude příliš finančně náročné. Využijeme k tomu louku sousedící s výběhem medvědů kamčatských. Stačí ji oplotit,“ uvedl Hovorka.

Svišti budou umístěni v části zoo, která chová zvířata z oblasti tzv. Beringie. Zahrnuje Sibiř a také severní Ameriku. Kromě medvědů jsou v ní například bobři a polární vlci.

Zoo bude nekuřácká

Novinkou by od příštího roku mělo být také to, že se zoo stane nekuřáckou. „Dostáváme od návštěvníků zprávy o tom, že je při návštěvě zoo s dětmi kouření ostatních návštěvníků obtěžuje,“ vysvětlila Brindzáková.

„Kromě úprav v návštěvním a provozním řádu zoologické zahrady doplníme informační a navigační systém. Vybudujeme postupně také sedm míst, kde kouřit možné bude,“ doplnil Hovorka.

Kuřáky nechce zoo odbýt jenom popelníky, do vybudování kuřáckých koutků plánuje investovat asi 700 000 korun.